För arbetsgivare
Det är viktigt att arbetstagaren snarast får sitt intyg utfärdat efter avslutad anställning. Vi använder arbetsgivarintyget som underlag för att vi ska kunna besluta om ersättning till den som är arbetslös.
Se en film om hur arbetsgivarintyg.nu fungerar
Vill du kontakta oss
Har du frågor om arbetstgivarintyg kan du ringa till oss på telefon 010-19 89 000
Om tjänsten arbetsgivarintyg.nu
Enklast för alla parter är att du använder vår e-tjänst för att fylla i arbetsgivarintyget. I tjänsten finns hjälp om hur du ska fylla i intyget. Våra medlemmar hämtar intyget med sitt BankID och skickar det sen vidare digitalt till oss.
Alla arbetsgivare kan ansluta sitt personalsystem till arbetsgivarintyg.nu och skicka alla uppgifter till intyget med en knapptryckning. Anslutningen görs med hjälp av ett integrationsgränssnitt, som skickar vidare uppgifterna via a-kassornas gemensamma integrationsplattform (AIP). Tekniska beskrivningar för hur anslutningen fungerar finns att läsa på webbplatsen.
Logga in på Arbetsgivarintyg.nu
Under pågående deltids- eller tillfälliga anställningar
Arbetstagare som är anställd på deltid eller har upprepade tillfälliga anställningar behöver få arbetsgivarintyg löpande under denna tid.
Slutlönen ska numera finnas med i arbetsgivarintyget
När arbetsgivarintyget skrivs ut är det viktigt att slutlönen med utbetald semesterersättning samt semestertillägg som betalats ut kommer med i komplettering till arbetsgivarintyg. Det är viktigt eftersom a-kassan numera får räkna med det i inkomstunderlaget för beräkningen av arbetslöshetsersättningen. Därför är det bra att vänta med utskriften av arbetsgivarintyget tills slutlönen med alla eventuella tillägg är klar.
Vid korttidsarbete eller korttidspermittering
Arbetet som varit för tiden innan korttidsarbetet ska redovisas med minst 13 månader. Detta skiljer sig från sedvanlig redovisning av arbetsgivarintygen.
Tid som avser korttidsarbete eller korttidspermittering ska fyllas i på ett separat arbetsgivarintyg. Det är viktigt att det framgår att det är en korttidspermittering. Detta fyller du därför i under fält 14, Övriga upplysningar.
Arbete ska redovisas för den omfattning som arbetstagaren fått behålla efter arbetstidsminskningen. Den permitterade tiden betraktas inte som arbetad tid (detta trots att det står att ledighet med bibehållen lön respektive tid med t ex permitteringslön ska redovisas) – i fält 11, Arbetad tid – arbetade timmar.
Eventuell frånvaro i relation till arbetsminskningen ska redovisas.
Den lönen som arbetstagaren fått efter löneminskningen ska redovisas i fält 12, Uppgifter om lönen.
Om arbetstagaren har sagts upp under kortidspermittering har hen enligt LAS rätt att behålla sin lön, men lönen måste omfattas av löneminskning för att omfattas av lagen om stöd vid korttidsarbete. Den – överskjutande – del som arbetsgivaren lämnar till arbetstagaren på grund av sina skyldigheter enligt LAS ska redovisas på komplettering till arbetsgivarintyg.
Arbetsgivarens skyldighet
Arbetsgivare är skyldiga att utfärda arbetsgivarintyg för anställda eller tidigare anställda som ansöker om, eller får arbetslöshetsersättning.