IF Metalls a-kassas stadgar
Stadgarna är antagna av föreningsstämman den 2 juni 2023.
§ 1 Ändamål och firma
Arbetslöshetskassan ska betala ut ersättning till medlemmarna i enlighet med lagen om arbetslöshetsförsäkring.
Arbetslöshetskassans firma är Industrifacket Metalls arbetslöshetskassa.
§ 2 Verksamhetsområde
Arbetslöshetskassans verksamhetsområde begränsas till i Sverige anställda inom Industrifacket Metalls (IF Metall) verksamhetsområden.
§ 3 Säte
Arbetslöshetskassans styrelse har sitt säte i Stockholm.
§ 4 Räkenskapsår
Arbetslöshetskassans räkenskapsår är kalenderår.
§ 5 Inträde
Den som tillhör arbetslöshetskassans verksamhetsområde och som uppfyller kraven för inträde i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor har rätt att bli medlem.
§ 6 Medlemsavgift och särskild uttaxering
Föreningsstämman beslutar om medlemsavgift och får bemyndiga styrelsen att besluta om medlemsavgift. Föreningsstämman beslutar om särskild uttaxering i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor.
Medlemsavgift betalas för varje kalendermånad. Styrelsen beslutar om hur medlemsavgift och särskild uttaxering ska betalas.
Styrelsen får träffa överenskommelse med IF Metall om att förbundets medlemmar ska betala sin medlemsavgift till arbetslöshetskassan via förbundet.
Av en enskilt ansluten medlem tar arbetslöshetskassan i den fasta medlemsavgiften ut ett belopp som täcker skäliga extra administrationskostnader för medlemskapet.
Arbetslöshetskassan har möjlighet att göra avdrag av förfallen avgift, som inte är betald, från utbetalning av arbetslöshetsersättning.
§ 7 Utträde och uteslutning
Medlem som begär utträde ska beviljas detta i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor.
Medlem som inte har betalat sin medlemsavgift eller särskilt uttaxerat belopp vid utgången av tredje månaden i den period avgiften eller belopp avser ska anses ha utträtt ur arbetslöshetskassan vid den tiden. Styrelsen kan om särskilda skäl föreligger besluta att medlemmen får behålla sitt medlemskap.
Medlem som medvetet eller av grov vårdslöshet lämnat oriktig eller vilseledande uppgift om förhållande av betydelse för rätten till medlemskap eller ersättning ska uteslutas i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor. Detsamma gäller en medlem som medvetet eller av grov vårdslöshet har låtit bli att anmäla ändrade uppgifter till kassan om förhållande av betydelse för hans eller hennes rätt till ersättning.
I de fall förbundet betalar avgiften för medlem tas, vid bedömningen av om avgift betalats inom föreskriven tid, hänsyn endast till av förbundet erlagd avgift, som avser tid, för vilken medlemmen fullgjort avgifts- och anmälningsskyldigheten som förbundsmedlem.
§ 8 Anmälan om arbetslöshet och ansökan och utbetalning av ersättning
Medlem ska anmäla sin arbetslöshet till arbetslöshetskassan på särskild blankett, eller på annat sätt som styrelsen bestämmer.
Om förhållandena som angetts i anmälan ändrats ska medlemmen senast inom två veckor anmäla till arbetslöshetskassan eventuella förändringar som kan påverka ersättningen.
Ansökan om ersättning och utbetalning av ersättning sker på sätt som styrelsen beslutar.
§ 9 Styrelse och revisorer
Styrelsen består av 12 ledamöter. För dessa ska finnas 7 suppleanter. En av ledamöterna jämte suppleant för denne utses av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
Styrelsens ledamöter väljs på ordinarie föreningsstämma för 2 år och suppleanter för 1 år, räknat från den stämma då valet äger rum till och med slutet av den ordinarie föreningsstämma på vilken styrelseval ska förrättas.
Ordningsföljden mellan de på stämman valda suppleanterna fastställs av stämman.
Styrelseledamot ska vara bosatt i Sverige, om inte Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF i ett särskilt fall tillåter annat. Den som är underårig, i konkurs, har förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken eller är underkastad näringsförbud får inte vara styrelseledamot.
Till styrelseledamot får föreningsstämman välja endast den som är medlem i arbetslöshetskassan.
Utträder ledamot ur styrelsen under mandattiden ska närmast i tur stående suppleant träda in och fungera som ledamot under återstående del av mandattiden.
Styrelsen kan inom sig utse ett arbetsutskott.
Arbetslöshetskassan ska ha 4 revisorer och för dem ska det finnas 4 personliga suppleanter, som väljs på ordinarie föreningsstämma. En av revisorerna och dennes suppleant ska vara auktoriserad revisor.
Auktoriserad revisor väljs för 1 år, övriga revisorer väljs för 2 år och suppleanterna för 1 år, räknat från den stämma då valet äger rum till och med den ordinarie föreningsstämma på vilken revisorsval ska förrättas.
Revisorerna ska till föreningsstämman avge ett uttalande om årsredovisningen har gjorts enligt gällande lag samt ett uttalande i fråga om ansvarsfrihet för styrelsen och kassaföreståndaren samt ett förslag i frågan om fastställande av resultat- och balansräkning.
Revisor får inte vara underårig, ha förvaltare enligt 11 kap. 7 § föräldrabalken, vara i konkurs, ha näringsförbud, vara styrelseledamot eller kassaföreståndare i arbetslöshetskassan eller hjälpa till vid arbetslöshetskassans bokföring eller medelsförvaltning eller kontrollen över den, vara anställd hos arbetslöshetskassan, eller vara gift eller sambo eller nära släkting med styrelseledamot eller kassaföreståndare.
Valberedning om 3 personer, varav en sammankallande, väljs för 1 år på ordinarie föreningsstämma.
§ 10 Föreningsstämma
Föreningsstämma är antingen ordinarie eller extra. Ordinarie föreningsstämma ska hållas senast den 30 juni varje år på tid och plats som styrelsen bestämmer.
Efter framställning av arbetslöshetskassan kan Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF medge att ordinarie föreningsstämma visst år får hållas vid senare tidpunkt.
Information om föreningsstämman och andra meddelanden ska delges medlemmarna på arbetslöshetskassans webbplats.
Vid ordinarie föreningsstämma ska beslut fattas om
- fastställande av föregående års resultaträkning och balansräkning
- ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och kassaföreståndaren
- fastställande av budget och medlemsavgifter för nästkommande år
- val av ledamöter och suppleanter i styrelsen
- val av revisorer och deras suppleanter
- val av valberedning
- övriga frågor, som läggs fram av styrelsen eller väckts av revisorerna, eller av en medlem.
I beslut i ärende, som anges under 1 och 2 i föregående stycke, får inte ombud delta, som under den tid beslutet avser varit styrelseledamot, revisor eller suppleant.
Förslag som önskas behandlat av ordinarie föreningsstämma ska, skriftligen, ha kommit in till styrelsen före utgången av februari månad det år föreningsstämman ska hållas.
Extra föreningsstämma hålls när styrelsen finner det lämpligt, eller när revisorerna, eller minst en fjärdedel av samtliga ombud, skriftligen med angivande av skälet härtill begärt det. Vid extra föreningsstämma får endast behandlas fråga som angivits i kallelsen.
Förslag till ändring av stadgarna får inte tas upp till behandling utan att styrelsen haft tillfälle att yttra sig över det.
§ 11 Ombudsval
Rätten för arbetslöshetskassans medlemmar att besluta i arbetslöshetskassans angelägenheter utövas vid föreningsstämman genom valda ombud, som ska uppgå till 33 i antal. För varje ombud väljs 4 ersättare, samtliga för en tid av 3 kalenderår.
Valordning för ombudsval ska ske på det sätt som framgår av bilagan till dessa stadgar.
§ 12 Kallelse till föreningsstämma
Styrelsen kallar till föreningsstämma.
Kallelse till ordinarie föreningsstämma ska ske senast två veckor före stämman och till extra föreningsstämma senast en vecka före stämman. Kallelse till föreningsstämma ska ske personligen till varje ombud via e-post samt delges på arbetslöshetskassans webbplats.
Till kallelsen ska bifogas information om de ärenden som ska förekomma på stämman. Om förslag till ändring av dessa stadgar ska behandlas på föreningsstämman, ska det huvudsakliga innehållet i ändringen anges i kallelsen. Andra meddelanden ska delges medlemmarna på arbetslöshetskassans webbplats.
§ 13 Stadgeändring
Förslag till ändringar i stadgarna kan väckas av styrelsen, revisorerna eller medlem. Förslaget ska, om det inte väcks av styrelsen, lämnas skriftligen på sätt och inom tid som anges i § 10.
Förslag till ändring av stadgarna får inte tas upp till behandling utan att styrelsen haft tillfälle att yttra sig över det.
Föreningsstämman beslutar om ändringar i stadgarna. Beslutet är giltigt, om minst tre fjärdedelar av samtliga röstberättigade vid föreningsstämman har förenat sig om det.
Valordning för ombudsval ska ske på det sätt som framgår i bilagan till dessa stadgar.
Bilaga till stadgarnas § 11 Ombud vid föreningsstämma
IF Metalls arbetslöshetskassas valkrets
Samtliga medlemmar i arbetslöshetskassan tillhör en valkrets, Valkretsen följer IF Metalls avdelningsstruktur. I den kommun/ort medlemmen arbetar eller senast arbetade i styr vilken valkrets medlemmen tillhör. Vilka kommuner eller orter som ingår i respektive valkrets finns information om på www.ifmetall.se
IF Metall avdelning 1 Malmfälten
IF Metall avdelning 2 Norrbotten
IF Metall avdelning 3 Norra Västerbotten
IF Metall avdelning 4 Mitt i Norrland
IF Metall avdelning 6 Mellersta Norrland
IF Metall avdelning 7 Gävleborg
IF Metall avdelning 10 Dalarna
IF Metall avdelning 12 Uppland
IF Metall avdelning 13 Bergslagen
IF Metall avdelning 14 Värmland
IF Metall avdelning 15 Stockholms län
IF Metall avdelning 16 Mälardalen
IF Metall avdelning 18 Örebro län
IF Metall avdelning 19 Östra Värmland
IF Metall avdelning 22 Sörmland
IF Metall avdelning 26 Östergötland
IF Metall avdelning 27 Östra Skaraborg
IF Metall avdelning 28 Västra Skaraborg
IF Metall avdelning 29 Norra Älvsborg
IF Metall avdelning 30 Bohuslän-Dal
IF Metall avdelning 32 Höglandet
IF Metall avdelning 33 Vätterbygden
IF Metall avdelning 34 Borås
IF Metall avdelning 36 Göteborg
IF Metall avdelning 38 Dackebygden
IF Metall avdelning 40 Västbo-Östbo
IF Metall avdelning 43 Kronoberg
IF Metall avdelning 44 Halland
IF Metall avdelning 46 Blekinge
IF Metall avdelning 47 Östra Skåne
IF Metall avdelning 48 MittSkåne
IF Metall avdelning 49 Nordvästra Skåne
IF Metall avdelning 51 Sydvästra Skåne
Valordning för ombudsval
Kassastyrelsen kallar till ombudsval. Samtliga medlemmar i IF Metalls arbetslöshetskassa har rätt att delta i val av ombud.
Senast hösten före mandatperiodens början ska val av ombud och ersättare ske på så sätt att varje valkrets representantskap, väljer 1 ombud och 4 ersättare.
Mandattiden för ombud och ersättare är 3 kalenderår och börjar gälla den 1 januari året efter valet och fram till den 31 december det år nytt ombudsval ska förrättas. Kassastyrelsen kan kalla till nytt ombudsval om särskilda skäl finns.
Om ombud eller ersättare under mandattiden utträder ur arbetslöshetskassan eller inte längre är verksam inom den valkrets där valet genomfördes upphör uppdraget. För ombud där uppdraget upphört träder närmast i tur stående ersättare in och fungerar som ordinarie fram tills nytt föreningsombudsval förrättas.
Särskild valordning för enskilt anslutna medlemmar
Medlemmar som inte är fackligt anslutna har rätt att, i särskild lokal, samma dag som fackets representantskap avger sina röster få delta i valet av föreningsombud.
Kallelse, med information om plats och tidpunkt för valet, till enskilt anslutna medlemmar delges på IF Metalls arbetslöshetskassas webbplats.
Valprotokoll
Valprotokollet, som arbetslöshetskassan förser valkretsarna med, ska från varje valkrets innehålla det sammantagna resultatet av såväl representantskapets val som de enskilt anslutna medlemmars val. Protokollet ska justeras av mötesordföranden och av arbetslöshetskassans närvarande representant.
Stadgarna antagen av IF Metalls arbetslöshetskassa
Stockholm den 2 juni 2022