Du använder en gammal version av webbläsaren. Detta innebär att sidan inte fungerar som den ska. Vi rekommenderar att du byter webbläsare för att säkerställa att funktionaliteten bibehålls.
IF Metall är organiserat i 32 avdelningar runt om i landet. Varje avdelning publicerar lokal information som du enkelt kan följa. Ditt val sparas till kommande besök.
Skriv in kommunen eller orten där din arbetsplats ligger
Du kan söka på kommun eller ort.
Här på ifmetall.se/avtal2025 hittar du nyheter, filmer och mycket mer som gör det möjligt för dig att följa vad som händer i avtalsrörelsen. Sidan uppdateras löpande, så bokmärk den och återkom ofta.
En avtalsrörelse är lång och spänner ofta över flera år. Under hela 2025 års avtalsrörelse kommer vi att uppdatera med de senaste nyheterna.
Senaste nyheten: IF Metall överlämnar avtalskraven: Krav för reallöneökningar och konkurrenskraft (2024-12-19)
Avtalskraven: Vi kräver – de vill ge oss (pdf)
Läs Facken inom industrins förslag till avtalspolitisk plattform (pdf)
Avtalsrörelsen är en stor process som sträcker sig över en lång tid och med många involverade. Här kan du läsa och lära mer om vägen fram till avtal.
Fredsplikt, visstidsanställning, individgaranti och Opo. Har du undrat över vad alla ord betyder i avtalsrörelsen? Här hittar du en avtalsordlista som kan vara till hjälp för att hänga med i avtalsrörelsen.
Hur fungerar en lönepott? Vad är reallöneökningar? Och på vilket sätt har Industriavtalet gett svenska arbetare mer pengar i plånboken? På den här sidan samlar vi enkla förklarande filmer som har med avtalsrörelsen att göra.
Här hittar du material att ladda ned som kan vara ett stöd för dig, till exempel nyhetsbrev, rapporter med mera. Skriv ut och sätt upp på anslagstavlan eller lägg på fikabordet!
IF Metall har 33 avtalsområden där kollektivavtal förhandlas fram med de olika arbetsgivarorganisationerna – motparten. Se vilka våra avtal är och när de löper ut under 2025.
Sedan 1997 har Industriavtalet levererat reallöner till svenska arbetare. Men hur fungerar det? Vad innehåller det? Och varför har det fungerat så bra?
På svensk arbetsmarknad finns någonting som kallas för "märket". Med ”märket” menas den löneökning som fungerar som riktmärke, även kallad norm, för avtalsförhandlingarna i samtliga sektorer på svensk arbetsmarknad.