Gefle Dagblad
- Gävleborg
- 1 juni 2018
Insändare/debattartiklar i media
180521
Vi behöver politiker som tar arbetsmiljön på allvar
Fyra av tio medlemmar i IF Metall har varit rädda att de ska skada sig på jobbet det senaste året. Det visar en ny Novus-undersökning, skriver Kalle Gustafsson, regionalt skyddsombud.
Industriarbetarna drar slutsatser av hur verkligheten faktiskt ser ut.I yrkesgruppen gjutare, svetsare och plåtslagare med flera har över 35 procent haft besvär som orsakats av arbetet under de senaste tolv månaderna, visar Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsorsakade besvär 2016. Även de stressrelaterade sjukdomarna ökar.
Alliansregeringen skar ned resurserna till Arbetsmiljöverket och lade ner det världsledande Arbetslivsinstitutet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har nu ökat antalet arbetsmiljöinspektörer och startat en ny myndighet för kunskap om arbetsmiljö. Det är steg i rätt riktning, men det räcker inte.
Vi vill se kraftfulla satsningar på de regionala skyddsombuden. De spelar stor roll för säkerheten på mindre arbetsplatser som saknar egna skyddsombud.
Samtidigt behövs större resurser till polis och åklagare att utreda arbetsmiljöbrott. När arbetsplatsolyckor inträffar måste rättsprocessen bli bättre och snabbare. Det ska kosta om man slarvar med säkerheten.
Kalle Gustafsson, regionalt skyddsombud IF Metall Gävleborg
180304
Politiken måste bidra till ett tryggare arbetsliv
Nu har vi en regering som återigen stärker arbetsmiljöarbetet, skriver nio regionala skyddsombud
Vi industriarbetare har tunga och farliga jobb. Därför krävs ett aktivt och välfungerande arbetsmiljöarbete för att förebygga olyckor och sjukdom. När alliansen styrde skar de ner resurserna till Arbetsmiljöverket och lade ner Arbetslivsinstitutet.
Nu har vi en regering som återigen stärker arbetsmiljöarbetet. Det måste fortsätta – det handlar om våra liv!
När olyckor ändå inträffar så måste polis och åklagare hantera arbetsmiljöbrott bättre och snabbare. Vi vill också att alla, oavsett anställningsform, ges rätt och tillgång till företagshälsovård.
En socialdemokratiskt ledd regering ger de bästa förutsättningarna för att våra krav ska bli verklighet. Tillsammans skapar vi ett tryggare arbetsliv. Tillsammans stärker vi Sverige.
Regionala skyddsombud
Patrik Bossen, Gun-Britt Askeroth, Stig Axelsson, Kalle Gustafsson, Jimmy Nelson, Kent Näslund, Håkan Odenryd, Daniel Wassberg, Peter Rydstrand
180308
8 mars är lika aktuell i dag som när den instiftades
För IF Metalls medlemmar behövs kampen på våra arbetsplatser lika mycket som i alla andra förbund, våra kvinnliga medlemmar ska ha samma rättigheter och möjligheter i industrin, skriver Marianne Sund, Patrik Almen, Reza Torkian, Björn Herzig och Hadzic Bajruzin.
Kvinnor har plats i industrin, kvinnor behövs i industrin och kvinnor behövs i IF Metall, ett feministiskt fackförbund.
I början av 1900-talet började man prata om att ha en internationell kvinnodag för att synliggöra kvinnokampen som bedrivs varje dag i varje land över hela vår jord. Då var kampen att kvinnor ska få rätt att rösta, i dag finns kampen kvar men handlar om andra frågor med samma syfte.
Kvinnor måste ha samma rättigheter och möjligheter i samhället, det handlar inte om att få en blomma på internationella kvinnodagen, det handlar om att vi vill ha lika lön för lika arbete!
På internationella kvinnodagen vill vi inte att arbetsgivaren ska se sina kvinnliga anställda en enskild dag, vi vill att arbetsgivaren ska ge kvinnor samma möjligheter till kompetensutveckling och utveckling i arbetet alla arbetsdagar på året.
Internationella kvinnodagen är lika aktuell i dag som vid instiftandet, där kampen då var rösträtt och idag är kampen att det behövs ta ett krafttag mot sexuella trakasserier och särbehandling. Kvinnors kroppar måste vara fredade ifrån ovälkomna beröringar, nedvärderande kommentarer på arbetsplatsen och i samhället.
Vi i IF Metall driver dessa frågor för vi tror på alla människors lika värde, vi ifrågasätter de skillnader som görs mellan kvinnor och män, vi anser att makt och inflytande ska fördelas lika. Vi vill vara det fackförbund där alla känner igen sig och känner sig välkommen.
IF Metall Gävleborg, Jämställdhet och Mångfald
Marianne Sund, Patrik Almen, Reza Torkian, Björn Herzig, Hadzic Bajruzin
180227
Industrin stärker hela landet
Industrin är en jobbmotor i hela Sverige, och exportinkomsterna från den gör att vi kan ha en fungerande välfärd genom hela livet, skriver Renate Almén, IF Metall.
Därför behöver vi en regering som förstår industrins betydelse, och som fortsätter satsa på export och innovation.
För att industrin ska vara framgångsrik krävs en infrastruktur som lever upp till både människors och industrins behov. Vägar och järnvägar måste kunna leverera gods och produkter som vi tillverkar, och vi industriarbetare måste tryggt kunna ta oss till jobbet. Vi behöver investeringar – inte skattesänkningar!
I dag händer det att industriarbetare måste tacka nej till jobberbjudanden på grund av bostadsbrist. Det krossar livsdrömmar men hämmar även industrins utveckling. Därför vill vi se fortsatta satsningar på fler och billiga hyresrätter.
En socialdemokratiskt ledd regering ger de bästa förutsättningarna för att våra krav ska bli verklighet. Tillsammans utvecklar vi framtidens industri. Tillsammans stärker vi Sverige.
Renate Almén, ordförande IF Metall Gävleborg