Regionala skyddsombud är en samhällsvinst
- Gävleborg
- 21 november 2022
IF Metalls medlemmar behöver en politik som tryggar arbetsmiljön där vi slipper gå till arbetet med livet som insats, skriver Mikael Ahlin, vice ordförande IF Metall Gävleborg, i Arbetarbladet.
Nyligen var det skyddsombudens dag och dessa hjältar hyllades i riket för sina insatser. Ombuden kämpar för att kamraterna ska ha en trygg arbetsplats och komma hem utan skador. Det är ibland en otacksam uppgift att värna om arbetsmiljön. I år har hittills 41 människor inte kunnat åtnjuta det självklara i att komma hem levande efter jobbet.
Sverige har en modell där arbetsplatser med minst fem anställda röstar fram ett skyddsombud som sedan utses av den fackliga organisation som har kollektivavtal på arbetsplatsen. Utöver detta finns det regionala skyddsombud (RSO) som representerar anställda som är medlemmar i en facklig organisation på en arbetsplats utan skyddskommitté. RSO utses av fackliga organisationer.
SD är kritiskt och vill avskaffa RSO för att ersätta dessa med flera inspektörer i Arbetsmiljöverket. Det kan låta som ett sätt att stärka arbetsmiljön, men det faller platt. De krav som FN har satt upp är att det bör finnas 1 inspektör på 10 000 arbetstagare. I Sverige blir det 510 inspektörer och 2020 fanns bara 258. Finland har 62 inspektörer fler än oss trots att de bara har 2,7 miljoner arbetstagare sysselsatta.
En artikel från tidningen Arbetet visar att var tredje inspektion görs på distans, även efter olyckor! Det borde vara självklart att vara på plats för att prata med de människor vars hälsa berörs. En poäng med lokala skyddsombud är att de kan sin verksamhet. Den lokala förankringen kan ingen inspektör uppnå. Än mindre från distans.
Sedan 2007 har regeringen tagit emot tre utredningar med förslag på att RSO ska få utökad tillträdesrätt till arbetsplatser. I den senaste av Magnus Sverke så föreslås en höjning av anslagen till RSO med 30 miljoner under en treårsperiod. Det anses självfinansierat i minskade sjukskrivningar och produktionsbortfall.
Vill Sverige på riktigt göra en insats för att människor kommer hem hela från jobbet så ska vi satsa på:
1. Att vi får flera skyddsombud som ser det farliga i sin vardag och på ett tidigt stadium kan påtala riskerna
2. Att vi får flera RSO med ökad tillträdesrätt på arbetsplatserna
3. Att utbilda och anställa fler inspektörer på arbetsmiljöverket
4. Att satsa mer på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, tvärtemot Moderaternas önskan om att lägga ner.
IF Metalls medlemmar behöver en politik som tryggar arbetsmiljön, där vi slipper gå till arbetet med livet som insats. Historiskt sett har det tyvärr aldrig prioriterats av en högerregering
Mikael Ahlin, vice ordförande, IF Metall Gävleborg