Ökade satsningar på utbildning skapar fler jobb och mer framtidstro!
- Göteborg
- 10 mars 2017
Det går bra för landet Sverige! Svensk arbetsmarknad är starkast i EU. Det satsas på både bostadsbyggande och infrastruktur- vilket gör mig som socialdemokrat både stolt och hoppfull inför framtiden.
Västsverige och Göteborg är en tillväxtmotor för hela landet och växande företag skapar fler jobb! Att människor har arbeten att gå till, bostäder att bo i och enkelt kan förflytta sig däremellan är A och O för ett modernt välfärdsbygge. Det är så vi utvecklar den svenska modellen och gör Göteborg till en jämlik stad för alla.
Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Med ökade satsningar på utbildning ser vi till att människor har den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Så skapar vi fler jobb, ett jämlikt Göteborg och ger människor anledning att känna framtidstro.
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot och IF Metallare.
Ur ett långsiktigt perspektiv krävs det dock vissa insatser redan nu för att svensk ekonomi ska fortsätta att utvecklas i samma stadiga takt. När jag pratar med företag runt om i landet, och särskilt företag i Västra Götaland, är det en problembild som framgår tydligare än någon annan. Om tio år kommer stora pensionsavgångar bli ett faktum och därför ökar nu vikten av att nyrekrytera kompetent och rätt utbildad personal. I veckan kunde man i Göteborgs-Posten läsa om färg- och kemiföretaget Akzo Nobel där 25 % av personalstyrkan kommer att gå i pension om tio år, bara i Västra Götaland behöver företaget tillsätta 300 tjänster. Många företag har likt Akzo Nobel stora pensionsavgångar att vänta och sökandet efter nya förmågor tar nu därför sin början.
Att företag måste rekrytera personal är naturligtvis inte något negativt, tvärtom! Det som kan bli svårt för arbetsgivare i Västra Götaland och Göteborg är att hitta människor med rätt kompetens. I Västsverige blir problemet särskilt komplicerat eftersom att det är hård konkurrens om de studenter som kan arbeta inom teknikbaserade industrier. I Västra Götaland är det som bekant inte bara färg-och kemiindustrin som är stor utan också t.ex. fordonsindustrin. När företag och industrier inte lyckas rekrytera kompetent arbetskraft inom landets gränser, minskar den svenska konkurrenskraften vilket i förlängningen kommer lägga locket på den starka ekonomiska tillväxt vi lyckats åstadkomma.
Därför ökar nu trycket på både regional, lokal och nationell nivå att investera i utbildning för både ungdomar och vuxna. Regeringens övergripande mål är att skapa fler jobb. Då måste människor också ges möjlighet till rätt slags utbildning för att kunna bli anställda. Redan tidigare har regeringen gjort stora investeringar i vuxnas möjligheter till utbildning genom exempelvis ökade antal utbildningsplatser på yrkes-och folkhögskolor. Det är en politik som dels stärker människors ställning på arbetsmarknaden och gör att de kan känna sig trygga i en föränderlig tid- men det bidrar också till att de branscher som tidigare haft svårt att rekrytera människor kommer få det lättare att anställa!
Om Sverige ska nå regeringens mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 är det mycket viktigt att vi effektivt bemöter den matchningsproblematik som idag finns, mellan människors utbildning och arbetsmarknadens behov. Därför är jag övertygad om att regeringens handlingsplan för smart industri är en nödvändig paketlösning för att komma till rätta med problemet. I strategin lyfts bland annat behovet av tidigt göra ungdomar intresserade av naturvetenskap och kemi, öka antalet lärarplatser inom dessa ämnen samt öka viljan hos färdigutbildade ingenjörer att rikta in sig mot kemiindustrin! Också genom utökad och förbättrad validering kan rekryteringen till industrin underlättas avsevärt.
När arbetsmarknadens behov matchas på rätt sätt ökar möjligheterna för Sverige att konkurrera internationellt, samtidigt som vi minskar arbetslösheten och ger människor anledning att känna framtidstro. För mig är det i allra högsta grad att utveckla den svenska modellen!
Text
Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot och medlem i IF Metall.
Foto
Lena Dahlström.