”Nu är du äntligen på rätt plats Fanny, där ni kvinnor hör hemma!”
- Göteborg
- 27 juli 2018
Jag är 16 år och sommarjobbar på en industri i Borås. Jag står med en stor industridammsugare, den som användes varje fredag för städning av golven. Jag skrattar med fast känslan i magen säger något annat.
IF Metall lät göra en undersökning bland medlemskåren efter att #metoo rörelsen lyft på locket till sexismen inom det svenska samhället. Den visar att 59 procent av unga kvinnor och 34 procent av samtliga kvinnor bland IF Metalls medlemmar har blivit utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen det senaste året. Det är alarmerande siffror.
Oönskade jargonger, kränkningar och sexuella trakasserier är arbetsmiljöfrågor. Förekommer det på en arbetsplats ska medlemmar, fackligt förtroendevalda och arbetsgivare veta hur de ska agera. Enligt lagen ska varje arbetsplats ha tydliga riktlinjer gällande hanteringen av trakasserier och kränkningar och det är arbetsgivarens yttersta ansvar att se till att alla anställda känner till riktlinjerna. Trots lagkraven visar undersökningen som IF Metall gjort att medlemmar inte vet vart de ska vända sig.
IF Metall är ett feministiskt förbund.
Vi arbetar för jämställdhet, jämlikhet och inkludering. Vårt mål är att ha minst 30 procent kvinnor i rådgivande och beslutande organ inom den egna organisationen. Sexuella trakasserier är ett hot mot detta arbete och det är okunskap och osynliggörande som upprätthåller att det fortgår. IF Metall arbetar för arbetsplatser med en schyst och inkluderande jargong. Det är genom det vardagliga fackliga arbetet vi tillsammans med arbetsgivaren skapar mer jämställda arbetsplatser, där kvinnor, män och hen ges lika möjligheter till makt och inflytande.
Jag var 16 år när jag fick mitt första sommarjobb. Jag var både stolt och nervös inför den sommaren.
Stolt över att jag lyckats få ett riktigt jobb. Nervös över om jag skulle passa in. När mina 4 veckor som industriarbetare var över hade jag mött snälla arbetskamrater, delat många skratt och lärt mig vad jobbet som montör innebar. Men jag hade också hört jargonger som inte är lämpliga på en arbetsplats - allt ifrån skämt om kvinnor till rasistiska uttalanden. Där och då tänkte jag, ”det är så det är inom industrin, lite sexism får man tåla”.Så tänker jag inte idag.
Metoo har startat en snöbollseffekt. Nu är det vår tur att vara med och forma arbetsplatser fria från jargonger och kränkningar, arbetsplatser där alla känner sig välkomna.
Text
Fanny Högrell, ombudsman på organisationsenheten