”Sabba inte systemet med skyddsombud”
- Förbundet
- 9 november 2020
Alla har rätt till en trygg arbetsplats med bra arbetsmiljö. Oavsett hur stor arbetsplatsen är. Därför finns systemet med regionala skyddsombud. Ett system som flera partier nu är beredda att avskaffa och ersätta med en rådgivningstjänst på en statlig myndighet. Detta kan IF Metall inte acceptera. Det är industriarbetarnas kroppar och liv som står på spel, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i Svenska Dagbladet.
Under 2019 inträffade över 100.000 arbetsplatsolyckor och 48 personer dog på svenska arbetsplatser. Kampen för säkra arbetsplatser är inte vunnen. Den måste förstärkas. Inte försämras.
De regionala skyddsombuden är viktiga på mindre arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och anställda och stärker deras samarbete för en bra arbetsmiljö. De rekryterar även skyddsombud på mindre arbetsplatser, så det dagliga arbetsmiljöarbetet kan stärkas.
Om de regionala skyddsombuden avskaffades skulle det innebära att 7.000 av IF Metalls arbetsplatser blev utan skyddsronder varje år. För nästan 100.000 av våra medlemmar skulle arbetspassen bli farligare.
Under 2019 rapporterade IF Metalls regionala skyddsombud över 20.000 brister i arbetsmiljön. Brister i brand- och räddningsutrustning och hantering av kemikalier var de vanligaste anmärkningarna.
Dessa siffror, hämtade direkt från industrins verklighet, visar hur viktiga de regionala skyddsombuden är för att förebygga sjukdomar, skador och olyckor på mindre arbetsplatser. Oftast upptäcker skyddsombuden bristerna i tid, så att de kan åtgärdas innan det går illa.
Skyddsombuden kan till och med stoppa produktionen om det krävs för att garantera säkerheten, genom så kallade skyddsstopp. Att de kan hämta stöd från medlemmarna och den fackliga organisationen är oerhört viktigt i ett sådant kritiskt läge.
Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna vill ersätta detta mycket väl fungerande system med statliga rådgivare, som inte alls skulle ha samma muskler som skyddsombuden i arbetet för en bra arbetsmiljö.
Statliga rådgivare kan ju låta betryggande. Men hur ska de klara av arbetsmängden och hur ska de klara av att vara tillgängliga dygnets alla timmar? För det är så det fackliga skyddsarbetet ser ut.
Våra skyddsombud kan sina branscher och har själva lång erfarenhet inom just de arbetsområden och arbetsprocesser som de granskar. De vet var farorna finns. En sådan levd erfarenhet och kunskap kan knappast en statlig rådgivare ha.
Skyddsombuden har varit avgörande för att skapa en säker arbetsmiljö för människor som gjort livsviktiga insatser i pandemin. Skyddsombud i vården och omsorgen har sett till att de som jobbar med sjuka och äldre har rätt skyddsutrustning. Och skyddsombud i industrin har bevakat att riskerna minimerats när fabriker snabbt ställt om för att kunna tillverka nödvändigheter som handsprit och skyddsvisir.
IF Metalls regionala skyddsombud har börjat genomföra digitala skyddsronder när fysiska besök inte är möjliga, på grund av smittrisken.
Sabba inte detta fungerande system! Alla har rätt till skyddsronder och skyddsombud. Vi behöver inte en telefonsvarare eller en chattbot i form av en liten ruta på Arbetsmiljöverkets hemsida. Vi behöver en seriös debatt om hur vi kan stärka arbetsmiljöarbetet, inte försvaga det. Vi behöver fler skyddsombud, inte färre.
Det är industriarbetarnas hälsa, säkerhet och liv det handlar om. Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet.
Därför bjuder vi in ledamöter i riksdagens arbetsmarknadsutskott att göra prao som regionalt skyddsombud. För att se vad det verkligen handlar om och se verkligheten innan man är beredd att försämra säkerheten och tryggheten för Sveriges industriarbetare.
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall