”Stå upp för skyddsombuden!”
- Förbundet
- 2 juni 2021
Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida. Vi behöver en seriös debatt om hur vi kan stärka arbetsmiljöarbetet – inte försvaga det. Vi behöver fler skyddsombud – inte färre, skriver Marie Nilsson i Dagens Arbete.
I bland låter det som om alla arbetar hemifrån i pandemin. Så är det inte. Sveriges industriarbetare går till jobbet som vanligt, för att hålla produktionen och välfärden i gång. Fortsätter att tillverka stål, plast, cement och andra varor och tjänster. Levererar respiratorer, visir, handsprit och kylcontainrar för vaccin. Ser till att sjukvården har rena textilier.
Det är en hjälteinsats, som kräver att vi har extra bra koll på arbetsmiljön. För i pandemin är smittspridning ännu en hälso- och säkerhetsrisk. I produktionen och omklädningsrummet kan det vara svårt att hålla två meters avstånd. Nästan var fjärde industriarbetare är orolig för att smittas på jobbet, visar IF Metalls medlemsundersökning.
De regionala skyddsombuden är viktiga på små arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté.
De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och anställda för att upptäcka brister i arbetsmiljön.
I pandemin har de regionala skyddsombuden svårare att komma in på arbetsplatserna, på grund av smittrisken. Därför har vi ställt om till digitala skyddsronder – och satsar på att utbilda lokala skyddsombud och arbetsgivare.
Så lagar vi efter läge, för att hålla i gång det livsviktiga arbetsmiljöarbetet.
Trots det befinner sig de regionala skyddsombuden under attack, från krafter som vill minska fackets makt. Svenskt Näringsliv, Sverigedemokraterna och borgerliga partier sprider myter om att fackets regionala skyddsombud är socialdemokratiska agitatorer. De vill ersätta de regionala skyddsombuden med statliga rådgivare.
Statliga rådgivare kan ju låta betryggande. Men hur ska de klara av arbetsmängden, och hur ska de klara av att vara tillgängliga dygnets alla timmar? För det är så det fackliga skyddsarbetet ser ut. Våra skyddsombud kan sina branscher och har själva lång erfarenhet inom just de arbetsområden och arbetsprocesser som de granskar. De vet var farorna finns. En sådan levd erfarenhet och kunskap kan knappast en statlig rådgivare ha.
Vi behöver inte en telefonsvarare eller en chattbot i form av en liten ruta på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Vi behöver en seriös debatt om hur vi kan stärka arbetsmiljöarbetet – inte försvaga det. Vi behöver fler skyddsombud – inte färre.
Därför står IF Metall upp för skyddsombuden. Vi accepterar inte att de smutskastas, utan kräver att de respekteras. Ytterst handlar det om industriarbetarnas hälsa, säkerhet och liv. Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet!
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
Läs debattartikeln hos Dagens Arbete