Vi utformar framtidens trygghet
- Förbundet
- 24 juni 2021
En trygg arbetsmarknad måste också omfatta visstidsanställda, inhyrda, och alla vars jobb som förändras av den tekniska utvecklingen, skriver förbundsordförande Marie Nilsson i medlemstidningen Dagens Arbete.
Skarpare regler mot otrygga anställningar. Och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill vidareutbilda eller omskola sig. Det innebär förslagen i regeringens utredningar om trygghet, omställning och anställningsskydd.
Det är viktigt att komma ihåg varför IF Metall har varit med och förhandlat fram partsöverenskommelsen som lagförslagen bygger på.
Inhyrda och visstidsanställda, drygt 20 procent på industrins arbetsplatser, har en betydligt sämre anställningstrygghet än andra. Det gäller även tillsvidareanställda utan uppdaterade kunskaper, eftersom klimatomställningen gör att den tekniska utvecklingen går oerhört fort i industrin.
IF Metall sitter inte på läktaren medan andra avgör industriarbetarnas villkor.
Den här otryggheten behöver vi komma till rätta med. IF Metall sitter inte på läktaren medan andra avgör industriarbetarnas villkor. Vi är med och utformar framtidens anställningstrygghet.
Partsöverenskommelsen stärker den svenska modell som innebär att facken och arbetsgivarna, inte politikerna, sätter spelreglerna på arbetsmarknaden.
Utredarna föreslår ett offentligt omställningsstudiestöd, som gör att man kan studera i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på 25 575 kronor i månaden. Om man jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får man 80 procent upp till en månadslön på 30 600 kronor. Det ger industriarbetare som vill vidareutbilda eller omskola sig helt nya möjligheter att klara sin försörjning.
Det blir skarpare regler för inhyrning, visstidsanställningar och hyvling av arbetstid. Samtidigt blir det utökade undantag i turordningsreglerna och billigare att säga upp personal som missköter sig. Men om uppsägningen visar sig vara felaktig blir det å andra sidan betydligt dyrare än i dag.
Det är en kompromiss mellan parterna. Vi i facket får igenom vissa delar, och arbetsgivarna får igenom andra delar. Men helheten är bra.
Än är vi inte i mål. Nu ska utredningarna ut på remiss och sedan ska riksdagen rösta. Först när vi är säkra på att politikerna levererar vad partsöverenskommelsen kräver, ska IF Metall fatta beslut om att ansluta oss till det nya huvudavtalet eller inte.
Fram till dess behöver vi ha en levande diskussion i vår fackförening, som rustar oss med kunskap och medvetenhet. Vad betyder det nya huvudavtalet på våra arbetsplatser, för våra medlemmar?
Om din klubb eller avdelning vill bjuda in oss i förbundsledningen till ett möte, så kommer vi gärna. För vi vill vara med i diskussionen.
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall