Klimatet är en facklig fråga
- Förbundet
- 2 februari 2022
Den svenska industrin var avgörande i bygget av vårt välfärdssamhälle. Lika avgörande är industrin nu, när Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.
Det är industriarbetarna som ska genomföra klimatomställningen i praktiken, i sin vardag på sina arbetsplatser. Till exempel genom att börja tillverka stål utan kol – och motorer som drivs av el i stället för diesel. Industriarbetarna gör helt enkelt en historisk insats för att rädda klimatet, och därmed vår planet.
Vi behöver inte välja mellan klimatet och jobben. Tvärtom. Det ena förutsätter det andra.
Klimatomställningen skapar jobb, och de som jobbar skapar klimatomställningen.
Men om klimatomställningen ska lyckas, krävs en aktiv industripolitik. Därför är det så bra att Socialdemokraternas kongress lyssnade på IF Metalls krav och fattade tre viktiga beslut:
- Takten i elnätsutbyggnaden ska minst fördubblas. Energiproduktionen ska byggas ut för att möta industrins och transportsektorns klimatomställning.
- Nya gruvor ska kunna öppnas i Sverige, för att säkra tillgången på nödvändiga metaller och mineraler. Alternativet är att köpa metaller och mineraler från länder med gruvor där arbetsvillkoren är sämre och miljökraven lägre.
- Tillståndsprocesserna ska effektiviseras, för både befintliga och nya verksamheter. Klimatomställningen kräver stora mängder mineraler och leveranssäker el. Då måste tillståndsprocesserna funka. Det är inte rimligt att bolag ska behöva vänta i åratal på besked.
Det lägger en bra grund för att svensk industri ska kunna öka takten i klimatomställningen.
Särskilt tillsammans med statsminister Magdalena Anderssons löfte att minst 100 miljarder ska satsas på klimatinvesteringar under nästa mandatperiod.
För oss i IF Metall är industriarbetarnas möjligheter till vidareutbildning och omskolning högsta prioritet. Vi måste få möjlighet att uppdatera våra yrkeskunskaper, för att klara nya arbetsuppgifter som kommer med ny teknik. Därför har IF Metall förhandlat fram det nya omställningsstudiestödet, som ger helt nya möjligheter att klara ekonomin när man pluggar.
Det räcker inte att industriföretagen får politiska förutsättningar att utveckla ny, klimatsmart produktion. Lika avgörande är att industriarbetarna får trygghet i förändringen och möjlighet att utvecklas för att kunna utföra nya, klimatsmarta jobb.
Om klimatomställningen ska lyckas, måste den vara socialt hållbar.
Klimatet är självklart en facklig fråga.
Marie Nilsson, förbundsordförarande