Du använder en gammal version av webbläsaren

Du använder en gammal version av webbläsaren. Detta innebär att sidan inte fungerar som den ska. Vi rekommenderar att du byter webbläsare för att säkerställa att funktionaliteten bibehålls.

STÄNG X
Starta din BankID applikation på din mobil eller dator
Loggar in
Sign in your BankID application Skickar medlemsansökan... Laddar...
Signering godkänd
Signera i din BankID-applikation Skickar ändring av arbetsgivare... Laddar...
Signering godkänd

Information till IF Metalls medlemmar på Northvolt

Northvolts framtid är osäker, och vi förstår att du som anställd på Northvolt, och medlem i IF Metall, har många frågor om vad som händer och hur det påverkar dig. Här har vi samlat viktig information om dina rättigheter, ekonomiskt stöd och vilket stöd du kan få från IF Metall. Vi finns här för att hjälpa dig – läs vidare för att få svar på de vanligaste frågorna och veta vilka steg du behöver ta.

 

Det är viktigt att du anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen direkt om du får meddelande om att du blivit uppsagd. Läs mer under rubriken "Stöd och hjälp vid arbetslöshet" längre ner på sidan.

 

Frågor och svar till medlemmar om Northvolts konkurs

Vad händer nu när företaget försätts i konkurs?

Din anställning upphör inte förrän du har blivit uppsagd och din uppsägningstid löpt ut. Det är viktigt att du inställer dig på jobbet som vanligt tills du får besked om annat. 

Vid en konkurs träder en konkursförvaltare in och bestämmer över företaget och dess tillgångar. Konkursförvaltaren undersöker också om företaget kan drivas vidare i någon form. Konkursförvaltaren beslutar också om anställda ska få ersättning från den statliga lönegarantin som kan ge ersättning för utebliven lön vid en konkurs. Läs mer om statlig lönegaranti längre ner på sidan. 

Hur ska jag klara mig ekonomiskt om lön eller ersättning från statlig lönegaranti dröjer?

IF Metalls representanter, på alla nivåer i förbundet, gör nu allt vi kan för att hjälpa och stötta våra medlemmar i den uppkomna situationen. Våra ombudsmän och förtroendevalda hjälper dig under konkursens gång och ger, om det blir aktuellt, vägledning i processen att hitta nytt jobb samt att få tillgång till olika sorters ekonomiskt stöd som du kan vara berättigad till om din anställning upphör. Läs längre ner om vad du ska göra och vilken hjälp du kan få om du blir arbetslös. 

Varför ska jag vara med i facket om företaget går i konkurs?

I medlemskapet och via ditt kollektivavtal ingår olika former av stöd och hjälp för den som blir arbetslös. För att kunna ta del av detta måste du förstås fortsätta vara medlem. Läs mer om varför du ska vara med i facket här. Information om vad du behöver göra om du blir arbetslös och vilket stöd du som medlem kan få från IF Metall finns längre ner på sidan.

Måste jag fortsätta betala medlemsavgift om jag blir arbetslös?

Ja, men den som inte har någon inkomst eller är arbetslös betalar den lägsta medlemsavgiften på 244 kronor i månaden (gäller för 2025).

Statlig lönegaranti

Anställda som jobbar på företag som går i konkurs kan få ersättning från den statliga lönegarantin om arbetsgivaren inte kan betala ut lönerna. Garantin omfattar även anställda som inte är svenska medborgare. 

Lönegarantin ska täcka intjänad lön från det datum då företaget ansökte om konkurs och maximalt tre månader bakåt i tiden. Lönegarantin ska också täcka lön under uppsägningstiden, semesterersättning och semesterdagar som man inte tagit ut. Dock kan max fyra prisbasbelopp, vilket under 2025 motsvarar 235 200 kronor, betalas ut. Detta under sammanlagt max åtta månader.

Du behöver kunna visa hur mycket du skulle ha fått i lön och andra ersättningar och därför är det viktigt att ha aktuella lönespecifikationer och anställningsavtal till hands.

Att lönegarantin ska gå in och täcka lönerna beslutas av den som utses till konkursförvaltare eller rekonstruktör. Därefter är det Skatteverket som ansvarar för utbetalning. IF Metalls ombudsmän och förtroendevalda hjälper dig med att se till att du får rätt ersättning.

Du bör förbereda dig på att det kan ta tid innan ersättningen betalas ut. Hur lång tid det tar beror på hur snabbt det går för myndigheterna att fatta nödvändiga beslut och hur snabbt man kan fastställa vilken ersättning varje individ ska ha. Läs mer om statlig lönegaranti hos Skatteverket.

Stöd och hjälp vid arbetslöshet

När ett företag gått i konkurs är det viktigt att du som anställd anmäler dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen direkt om du får besked om att du blivit uppsagd.

Du anmäler dig som arbetssökande genom ett fysiskt besök på Arbetsförmedlingens lokala kontor eller med e-legitimation på hemsidan.

Att du har skrivit in dig som arbetssökande är ofta en förutsättning för att kunna få del av olika sorters stöd och hjälp, som till exempel a-kassa.

Dina fackliga representanter måste kunna nå dig med information även om du lämnat arbetsplatsen. Därför är det viktigt att IF Metall har rätt kontaktuppgifter till dig. Logga in på medlemssidorna, välj ”Dina uppgifter” i menyn till vänster och uppdatera telefonnummer och e-postadress.

Under följande rubriker finner du översiktlig och kort sammanfattad information om vad IF Metall kan erbjuda i form av hjälp och stöd om du blir arbetslös. IF Metalls ombudsmän och förtroendevalda kan guida dig vidare och berätta mer.

A-kassa

Om du är medlem i IF Metall är du också medlem i IF Metalls a-kassa. För att kunna söka ersättning från a-kassan måste du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och aktivt söka jobb. 

För att ha rätt till ersättning baserad på din inkomst måste du ha varit medlem i a-kassan i minst 12 månader före din arbetslöshet och arbetat minst 60 timmar per månad före din arbetslöshet. Det kan ge dig som högst 1200 kronor per dag.

Har du ännu inte varit medlem i minst 12 månader, men har hunnit fylla 20 år kan du istället ha rätt till grundersättning från a-kassan vilket kan ge dig som högst 510 kronor per dag.

Läs mer om regler och villkor och om hur du kommer i kontakt med a-kassan här. 

Inkomstförsäkring

I medlemskapet i IF Metall ingår en inkomstförsäkring som kan komplettera ersättningen från a-kassan så att du sammanlagt får ut 80 procent av din inkomst under längre tid än med bara a-kassa. För att få pengar från inkomstförsäkringen måste du ha ett beslut om rätt till inkomstrelaterad ersättning från IF Metalls a-kassa och ha varit medlem i IF Metall i 12 månader före arbetslösheten. Medlemskap i annan fackförening med inkomstförsäkring kan också räknas. Läs mer om inkomstförsäkringen här.

Försäkring om avgångsbidrag, AGB

Via kollektivavtalet och det så kallade huvudavtalet finns en försäkring om avgångsbidrag för den som är mellan 40 och 64 år och har jobbat på en eller flera arbetsplatser med kollektivavtal i minst 50 månader under de senaste fem åren. AGB kan ge rätt till ett engångsbelopp på minst 41 558 kronor eller max 60 423 kronor beroende på ålder. Läs mer om AGB här.

Omställningsstöd

Via kollektivavtalet och det så kallade huvudavtalet finns omställningsstöd som hjälper dig att hitta en ny sysselsättning. Via omställningsorganisationen TSL får du en egen kostnadsfri jobbcoach som hjälper dig i ditt jobbsökande och i kontakter med olika myndigheter. Om det ökar dina chanser till ett nytt jobb kan du även få en utbildningsinsats eller validering för att styrka och bevisa dina yrkeskunskaper.

För att få omställningsstöd ska man vara yngre än 65 år och ha arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna. För den som är minst 27 år finns också möjlighet till studiestöd på upp till 80 procent av lönen om man läser en längre kurs eller utbildning. Läs mer om villkoren och vilket stöd du kan få samt hur ansökan går till på TSL.se.