IF Metall uppmärksammade internationella kvinnodagen med temadag!
- Göteborg
- 13 mars 2024
I år uppmärksammade IF Metall internationella kvinnodagen med en utbildningsdag på temat ”en jämställd pension”. Det var en bra uppslutning på SKF med över 70 deltagare! Temat är väldigt angeläget eftersom bara 1% av industrikvinnorna är nöjda med sin pension och mer än 50% är oroliga för pensionsnivån.
För att försöka förbättra pensionen för våra kvinnliga medlemmar har IF metall startat en stor pensionsutredning. Den undersöker vilka förändringar facket kan driva igenom för att medlemmarna ska få en bra pension i slutet av livet. Alla ska känna trygghet och säkerhet när de går i pension!
I dagsläget ligger pensionsgapet i Sverige på 28% mellan män och kvinnor. Det betyder att män i snitt har 28% högre pension än kvinnorna i landet. Detta grundar sig dels på att många kvinnor har låga löner och att många kvinnor ofrivilligt har arbetat på deltid en större del av sitt arbetsliv. En annan bidragande orsak har varit att många har haft tunga arbeten så att de inte orkar arbeta fram till pensionen, vilket har bidragit till en lägre pension.
Handledarna Markus, Jennie och Richard var nöjda efter dagen med alla frågor och den positiva responsen som de hade fått från deltagarna!
Det är något IF Metall hoppas kunna ändra på, dels genom att politiskt påverka pensionen genom vår facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna, men även genom att förhandla fram förbättringar i kollektivavtalen. Exempelvis har man tagit fram en deltidspension, i form av en extra pensionsinbetalning, i teknikavtalet (kollektivavtalet för fabriksarbetare) som gör att vi med tunga arbeten ska kunna gå i pension lite tidigare. En annan förhandlingsframgång är sänkt ålder, då tjänstepensionen börjar betalas in från 25 års till 22 års ålder. Det kommer att leda till bättre pensioner för kvinnorna som börjar arbeta nu! Men för detta krävs det att man arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal och inte på en utan, såsom Tesla.
Avslutningen av dagen ägnades åt föräldraförsäkringen och orättvisan med att många industrikvinnor med tunga arbeten behöver gå hem tidigare med graviditetspenning, vilket bidrar till en sämre pension. IF Metall Göteborg kommer därför att arbeta för att förbättra villkoren för gravida i nästa avtalsrörelse, så att de omfattas av föräldrapenningtillägg, extra pensionsinbetalningar och att skyddet mot uppsägning som finns i LAS även ska gälla dem som är hemma med graviditetspenning.
Text av Gustaf Engbusk