Fack och arbetsgivare har växlat avtalskrav
- Förbundet
- 21 december 2022
Med bara några dagar kvar till julafton har IF Metall i dag (21/12) växlat avtalskrav med arbetsgivarorganisationerna. ”Löneökningar på 4,4 procent och fortsatt avsättning till deltidspension/flexpension är gemensamma krav med Unionen och Sveriges Ingenjörer”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
– Vårt gemensamma krav på löneökningar på 4,4 procent är en långsiktig hållbar takt som både tar hänsyn till industrins konkurrenskraft, inflationsmålet och sysselsättningen, fortsätter Marie Nilsson.
Ytterligare gemensamt krav för de tre förbunden är också att fortsätta med att bygga på deltidspension.
– Att kunna gå ned i tid när man har arbetat länge är viktigt för att våra medlemmar ska orka jobba till pensionsålder. Det tjänar både arbetsgivaren och medlemmen på, säger Marie Nilsson.
Specifika krav från IF Metall
Utöver de gemensamma kraven som nu överlämnats finns även specifika krav från IF Metall.
Extra satsning på de med lägst lön
Inflationen och de höga hushålls-, el- och drivmedelskostnaderna innebär en svår situation för många just nu.
– Det är vi givetvis väldigt medvetna om. Därför har vi också växlat upp löneökningskravet denna gång. För givetvis drabbas alla de som har de lägsta lönerna inom våra avtalsområden allra mest och därför kräver vi en extra satsning för dem, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Ökad trygghet för tidsbestämd anställning
Kollektivavtalad förstärkt företrädesrätt, KFF, reglerar rätten att återanställas om man blir uppsagd vid exempelvis en tillfällig men övergående övertalighet. Det gäller i dag för tillsvidareanställda med en anställningstid på minst 12 månader.
– Vi kräver att KFF ska gälla även för de med tidsbegränsad anställning på samma sätt som för tillsvidareanställda, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Tryggare för gravida
Graviditet ska inte vara något hinder eller ses som ett problem inom industrin. En anställd som inte kan jobba under graviditeten ska känna samma trygghet som andra.
– Därför vill IF Metall att arbetstagare som är ledig med graviditetspenning likställs med föräldraledighet i §11 lagen om anställningsskydd, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Teknikföretagens krav
När Teknikföretagen presenterar sina krav och synpunkter börjar de först med att teckna en fullkomligt nattsvart bild av situationen. Trots att svensk industri i jämförelse med omvärlden klarat sig bra både under och efter pandemin. Som väntat är de också negativt inställda till särskilda satsningar på lägstalöner.
Dessutom vill man ta bort den individgaranti som finns i Teknikavtalet.
Motkravet från Teknikföretagen är 2,0 procents löneökning samt ett engångsbelopp på 3 000 kronor.
– Arbetsgivarnas presentation innebär det vi redan visste: Det kommer bli mycket tuffa förhandlingar efter helgerna, kommenterar Veli-Pekka Säikkälä.
Det här händer nu
Efter helgerna inleds avtalsförhandlingarna. Förhandlingsdelegationerna har regelbundna träffar. Målet är att träffa avtal för de första avtalen senast den 31 mars 2023, som ska träda i kraft den 1 april 2023.
Fakta
Följ avtalsrörelsen på ifmetall.se/avtal2023