Säker och hälsosam arbetsmiljö blir grundläggande rättighet
- Förbundet
- 1 juli 2022
Varje år dör nästan 3 miljoner människor på grund av sitt arbete och miljontals skadas eller blir sjuka. Nu blir säker och hälsosam arbetsmiljö en grundläggande rättighet efter ett beslut på ILO:s årliga arbetskonferens. ”En mycket viktig markering och som vi i de nordiska länderna drivit på för att det ska bli verklighet”, säger Johan Rocklind, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.
ILO – International Labour Organization – är FN:s enda organ där man sedan 1919 samlar representanter från fack, arbetsgivarorganisationer och regeringar från de 187 medlemsstaterna. Syftet är att arbeta fram och utveckla riktlinjer för schysta villkor på arbetsplatsen och i samhället. I år blev ett resultat av årskonferensen att säker och hälsosam arbetsmiljö blir en femte grundläggande rättighet.
Höjd status för arbetsmiljö
Tillsammans med de fyra övriga grundläggande rättigheterna som är förbud mot barnarbete, förbud mot tvångsarbete, förbud mot diskriminering samt rätten till föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar knyts de också till de s.k. kärnkonventionerna.
– Det handlar om konvention 155 om arbetarskydd och arbetsmiljö samt konvention 187 om ett ramverk för att främja arbetsmiljö, berättar Johan Rocklind.
En grundläggande rättighet innebär också att den måste följas av medlemsländerna som inte antagit kärnkonventionen. Därför är det här ett viktigt steg framåt för att förbättra arbetsmiljön för arbetstagare i länder där det saknas skyddslagstiftning.
– Kärnkonventionerna är ett viktigt verktyg när det handlar om fackliga internationella ramavtal, internationella handelsavtal, uppförandekoder och riktlinjer om hållbart företagande. Vilket både kan höja standarden i arbetsmiljöarbetet och bidra till en sundare konkurrens globalt, säger Johan Rocklind.
Mer information: besök ILO:s hemsida, läs och se film.