Nytt material om nanopartiklar stöttar arbetsmiljöarbetet
- Förbundet
- 18 mars 2022
Produkter som innehåller nanopartiklar blir allt vanligare. Nanopartiklar kan ge värdefulla egenskaper som exempelvis lättare material eller en smutsavvisande yta. Samtidigt kan de medföra risker i arbetsmiljön vid produktionen. Därför finns nu ett nytt material till stöd i arbetsmiljöarbetet.
Det finns mängder med partiklar av olika storlekar i vår omgivning. Förutom större partiklar finns partiklar i nanostorlek som kan tas upp i kroppen och påverka vår hälsa. När partiklarnas storlek och strukturer minskar, förändras också ofta egenskaperna.
- Vissa ämnen får andra egenskaper i nanoformat jämfört med samma ämne i större format. Det vill säga att ämnet kan bli mer toxiskt, förklarar Conny Lundberg, ombudsman på IF Metalls arbetslivsenhet.
Skadorna kan komma senare
Det handlar om mycket små partiklar. En typisk nanopartikel förhåller sig i storlek till en fotboll som fotbollen förhåller sig till jordklotet. Eventuella skador kan visa sig många år efter kontakt med nanopartiklarna.
– Vi har medlemmar som arbetar på företag som tillverkar nanopartiklar, där kan de finnas i luften. Vi har också medlemmar som arbetar med tillverkning där nanopartiklar tillsätts, till exempel ytbehandlingar och färgtillverkning. Då finns nanopartiklarna vanligen i ett slutet system, men det kan självklart ändå finnas risker, säger Conny Lundberg.
Tillsammans med en expertgrupp på Prevent, parternas samarbete i arbetsmiljöfrågor, har han nu tagit fram en skrift med information, Nanopartiklar – hälsorisker i arbetet, som kan användas tillsammans med checklistan Kemiska ämnen och smitta.
– Vi har tagit fram materialet för att både arbetsgivarna och skyddsombuden ska tänka lite extra på de här riskerna. Hur går processerna till hos oss? Finns det hål i processen? Hur kan man skydda sig? Vad kan vi göra för att åtgärda eventuella risker?
Även den som är ny som skyddsombud och inte har så mycket förkunskaper ska kunna använda materialet.
– Skriften är lättläst och tar upp även en del grundläggande om arbetsmiljöarbete, till exempel åtgärdstrappa och systematiskt arbetsmiljöarbete.
Skyddsombud kan begära mätning
Om du som skyddsombud inte får fram säkerhetsdatablad och du misstänker att ett ämne kan orsaka skador kan du begära en mätning.
– Försiktighetsprincipen är också ett verktyg vi kan använda, säger Conny Lundberg.
Här hittar du materialet om nanopartiklar
Skriften Nanopartiklar – hälsorisker i arbetet och checklistan Kemiska ämnen och smitta hittar du på prevent.se/nano.