En stabil modell som håller i 25 år till
- Förbundet
- 7 oktober 2022
Talarna på Arena Idés konferens om lönebildning ser fortfarande industriavtalsmodellens betydelse när de fick göra en blick 25 år framåt i tiden för att säga/önska hur det kommer se ut då. ”Industriavtalet finns, men jag tror att fler måste finnas med eftersom det är fler som ingår i den internationellt konkurrensutsatta sektorn”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Lokal byttes i sista stund för att få plats med alla som ville delta på konferensen den 6 oktober i Stockholm. Intresset var stort för konferensen om lönebildning som Arena Idé arrangerade i samarbete med Facken inom industrins produktivitetskommission.
I den rapport som presenterades om Industriavtalets konstruktion och vad det har betytt för lönebildningen de senaste 25 år framgick att det varit stabilt och gett mer pengar i plånboken, med några få undantag.
– Hela modellen om lönebildningen bygger på att exportindustrin, som är internationellt konkurrensutsatt, ska vara bärande, säger Veli-Pekka Säikkälä och förtydligar.
– En grund som fanns med och var bärande redan i den solidariska lönepolitiken, som LO fattade beslut om på 1950-talet.
Stabil bas med tydligt regelverk
En ytterligare fördel med industriavtalet, som även det syns i rapportens statistik, är att modellen över tid har skapat en stabil bas.
– Det finns ett tydligt regelverk med tidsram för hur förhandlingarna inom Industriavtalet ska skötas, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo framhåller att den svenska modellen med Industriavtalet som sätter märket har mycket större förutsättningar att klara den situation som vi just nu befinner oss i.
– Det är parter som tänker långsiktigt och det är en stabil modell. Jämför vi med övriga länder i Europa har de mycket svårare där det bland annat är lagstadgade minimilöner och krav på kompensation för vad som bedöms vara en tillfällig inflationstopp.
Annorlunda situation kräver särskild lösning
Det finns dock två viktiga delar att lyfta fram.
– Dels behöver man hålla ihop lönebildningen, annars blir det som det var tidigare då alla skulle överträffa andra med högre löneökningar, som resulterade i hög inflation och mindre i plånboken. Man tillåts inte att avvika från det med en tiondels procentenhet. Och det är inte industriavtalsparternas fel, utan mer att Svenskt Näringsliv och LO tar fram räknedosan och tittar på tiondelar. Så kan vi inte ha det, menar Veli-Pekka Säikkälä.
– Nu när vi har en väldigt annorlunda situation där det är de med de lögsta lönerna som är allra svårast drabbade så innebär det att vi måste kunna göra något åt detta inom Industriavtalets ram, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Läs mer:
Inför lönebildningskonferensen presenterades rapporten Partiellt organiserade parter – stabilitet och legitimitet i svensk lönebildning, den finns att ladda ned här.
Titta i efterhand:
Konferensen spelades in och kan ses i efterhand på SVT Forum, enligt programtablån på måndag 10 oktober klockan 14.00–16.00 – Svensk lönebildning – lägstalöner och konkurrenskraft.