Intensivt arbete för att säkra EU-stöd till uppsagda från Northvolt
- Förbundet
- 17 december 2024
IF Metalls arbete med att säkra maximalt stöd till de som förlorar sina jobb på Northvolt har pågått hela hösten.
– Vi deltar intensivt i arbetet med stöd från EU:s globaliseringsfond, berättar Emilia Töyrä, ombudsman på IF Metall, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor och är regionalt samverkansansvarig för Norrland.
I månadsskiftet jobbade många sin sista dag på Northvolt. Den 7 november gav regeringen Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om högst 14 285 000 euro från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF). Projektet finansieras till 60 procent av pengar från EU-fonden och till 40 procent av den svenska staten.
Pengarna ska gå till insatser som coachning, jobbsökaraktiviteter, utbildning och omskolning, praktik och stöd till egenföretagande för dem som blivit uppsagda, antingen från Northvolt eller dess underleverantörer.
– Det kan också omfatta uppsagda från företag som indirekt drabbas av Northvolts kris, som till exempel restauranger och liknande som nu fått mindre omsättning, säger Emilia Töyrä.
Att IF Metall varit på hugget i den här frågan redan från början har varit avgörande för att få ansökan på plats. Arbetet har bland annat bestått i att under de lokala förhandlingarna säkra att de som sägs upp får med sig rätt typ av intyg för att kunna söka stödet.
– Ett annat stort jobb i det här är att sprida informationen bland de uppsagda. Vi har också tagit på oss att hjälpa till i processen att koppla samman rätt människor från alla olika sektorer; företag, myndigheter, region, kommun och övriga fackförbund så att det här ska bli så bra som möjligt för individerna, säger Töyrä.
Just nu pågår arbetet med att se till att pengarna går till rätt sorts insatser som verkligen hjälper de som förlorat sina jobb.
Många av de uppsagda omfattas redan i dag av det omställningsstöd som är en del i IF Metalls kollektivavtal och det så kallade huvudavtalet.
– Men den som inte omfattas, till exempel på grund av att de inte jobbat tillräckligt länge eller är för unga, kommer att kunna få liknande stöd via EGF. Även den som omfattas av omställningsstödet kan få utökat stöd via EGF, till exempel längre utbildningstid, förklarar Töyrä.
Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF)
Är en fond som ger stöd till individer, arbetstagare eller egenföretagare, som blivit av med jobbet på grund av omstruktureringar, och hjälper dem att hitta ett nytt jobb.
Är en av få EU-fonder som riktar sig till individer i stället för näringsliv, offentlig sektor eller myndigheter.
Det är regeringar som kan ansöka om pengar ur fonden. I Sverige är det Arbetsförmedlingen som gör det praktiska arbetet och driver projektet med att hjälpa de uppsagda. Projektet sträcker sig över två år.