Motionen som väckte känslor på kongressen
- Förbundet
- 25 juni 2024
Själva ordet kongress kan låta högtidligt och kanske en smula tråkigt. Men det är långt från verkligheten. Här väcks känslor, engagemanget strömmar och från talarstolen har alla ombuden samma möjlighet att göra sig hörda. Jenny Helge var en av alla som gick upp i talarstolen och pratade för sin motion under kongressen 2022.
Jenny Helge, studieadministratör, IF Metall Östergötland vet hur det känns att först skriva en motion, gå upp och tala för den på kongressen och sedan till stor lycka vara med när den klubbades igenom. Att förbundsstyrelsen från början dessutom hade föreslagit att motionen skulle avslås men ändrade sig under sittande kongress och yrkade bifall gjorde inte stämningen sämre.
Dålig koll på vikten av jämställdhet
Låt oss gå tillbaka i tiden från när tanken till motionen föddes. Jenny Helge och några andra förtroendevalda kände en frustration över att det trots det som står i våra handlingslinjer, om att vi särskilt ska uppmärksamma kvinnors arbetssituation och göra insatser för att stärka kvinnors yrkesutveckling, fortfarande var så många som inte hade koll på vad det innebar eller varför det var viktigt.
– Det är ju så med jämställdheten att det inte bara kommer hända automatiskt med att vi byter ut generationer, utan vi behöver ha kunskap. Alla måste jobba med frågan och just jämställdhetsutbildningen för förtroendevalda är en viktig del i detta. För annars kan vi aldrig uppnå de här målen, helt enkelt.
I motionen föreslogs därför att jämställdhetsutbildningen skulle bli en av de grundläggande utbildningarna för förtroendevalda, precis som Agera, Kollektivavtalet och Lagar i arbetslivet. Motionen formades tillsammans med Samsö-avdelningarna*. Men det var Jenny Helge, som har stor vana från att skriva motioner, som satte den på pränt.
Förbundsstyrelsen föreslog först avslag
Motionen kom med som en av totalt 338 till kongressen 2022. I utlåtandet höll förbundsstyrelsen med om att jämställdhets- och mångfaldsarbetet är viktigt, men ansåg att ett kongressbeslut skulle begränsa det flexibla studiesystemet och dessutom fanns den redan med som en rekommenderad utbildning. Mot den bakgrunden föreslog man att kongressen skulle besluta att avslå motionen.
Jenny Helge blev inte nöjd med det utlåtandet:
– Jag blev lite irriterad får jag väl säga. Jag hade inte skrivit en motion om jag inte tyckte att det var viktigt och att det fanns en bakgrund.
Starka berättelser fick förbundsstyrelsen att ändra sig
Men irritationen byttes till glädje där i kongresshallen på kongressens tredje dag. Förutom Jenny Helge var det många kongressombud som gick upp och argumenterade för förslagen om jämställdhetsutbildning, både män och kvinnor. Det fanns även en annan motion som föreslog liknande. Berättelserna var så starka att det fick förbundsstyrelsen att ändra sig och i stället yrka bifall för motionen. Och det blev också kongressens beslut.
Flera motioner på gång till nästa kongress
Till nästa kongress är motionsskrivandet i full gång.
– Vi har en hel hög. Jag sitter i en av tre motionsgrupper i vårt samarbete med Smålandsavdelningarna. Många rör just utbildningar, eftersom de är en så viktig del i vår organisation. Även att vidareutbilda handledarna ordentligt så att de känner att de har på fötterna när de ska lära ut till andra förtroendevalda. Sen kan det vara någonting om enskild utbildning som kommer igen. Det kan vara någon liten detalj där som vi inte fick igenom, säger Jenny Helge och ler hemlighetsfullt.
Jenny tipsar – så skriver du en motion:
- Var kortfattad och tydlig
Håll texten kort och kärnfull så att de som ska förbereda sig för att läsa motionerna enkelt kan förstå innehållet.
- Se till att använda att-satserna på rätt sätt
Skriv tydliga och specifika att-satser. En liten skillnad i formuleringen kan avgöra om motionen går igenom eller blir avslagen.
- Skriv inte för brett, men inte heller för detaljerat
Motioner som är för detaljerade riskerar att bli för komplicerade och kan falla på grund av det. Å andra sidan, om motionen är för bred kan den uppfattas som för luddig och otydlig.
- Formulera konkreta förslag
Försök att konkretisera dina idéer och förslag så mycket som möjligt. Det gör det lättare för andra att förstå och stödja ditt förslag.
- Testa din idé!
Om du har en lös tanke, diskutera den med andra inom din avdelning eller klubb. De kan hjälpa dig att forma idén till en verklighet och öka chansen för att motionen ska gå igenom.
- Sök stöd och hjälp
Om du är osäker på hur du ska skriva din motion, kontakta din avdelning eller klubb för råd och stöd. Det finns ofta personer där med erfarenhet och kunskap som kan hjälpa dig att formulera dina tankar på ett effektivt sätt.
Var med och påverka inför kongressen
Nu kan du vara med och påverka inför kongressen 2025. Missa inte det.
*) Samsö är en samverkan mellan avdelningarna IF Metall Östergötland, IF Metall Vätterbygden, IF Metall Västbo-Östbo, IF Metall Dackebygden, IF Metall Kronoberg och IF Metall Höglandet.