Facken inom industrin kräver 4,2 procent i avtalsrörelsen 2025
- Förbundet
- 4 november 2024
Ett löneutrymme på 4,2 procent för en avtalsperiod på ett år är det krav som IF Metall tillsammans med övriga Facken inom industrin (FI) presenterade i dag den 4 november. ”Målet är att våra medlemmar ska få tydliga reallöneökningar. Svensk industri gör stora vinster och då ska vi självklart ha en del av kakan”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Kravet på löneutrymmet för avtalsrörelsen 2025 grundar sig på noggranna överväganden av de ekonomiska förutsättningarna både nationellt och internationellt.
Våra produkter är efterfrågade
Även om arbetsgivarorganisationerna målar en mörk bild så visar statistiken att svensk industri generellt går bra. Konkurrenskraften har blivit starkare de senaste åren.
- Våra medlemmar tillverkar produkter som efterfrågas av omvärlden. Sverige tar exportandelar, arbetskraftskostnaderna är något lägre än i våra konkurrentländer och vinsterna är generellt höga, säger Marie Nilsson.
Dessa fakta ger utrymme för löneökningar på samma nivåer som de senaste åren.
- Vi vill se tydliga reallöneökningar som ger ökad köpkraft, säger Marie Nilsson.
Lönetakten ska hållas
Den bild som motparten målar upp delas inte av IF Metall och de övriga facken inom industrin även om det är en inbromsad tillväxt.
- Men prognoserna visar på en återhämtning som börjar i slutet av i år eller under 2025. Och 2026 väntas det vara god tillväxt i ekonomin, säger Simon Petersson, IF Metalls biträdande avtalssekreterare.
Därför är också målet att hålla i den löneökningstakt som facken inom industrin har haft de senaste åren.
Övriga gemensamma krav
Utöver kravet på löneutrymmet finns även följande krav inför förhandlingarna om nya riksavtal 2025:
- Arbetstidsförkortning
En arbetstidsförkortning som kan ske i olika former, till exempel avsättning till tidbank eller deltidspension. Avsättning till arbetstidsförkortning ingår i det krävda löneutrymmet.
- Övertidskompensation för deltidsanställda
Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
- Förskottssemester
För att säkerställa rätten till betald huvudsemester ska det finnas en rätt till förskottssemester.
Här kan du se hela presskonferensen – länk till presskonferensen.
Hela den avtalspolitiska plattformen finns att läsa på fackeninomindustrin.se
Följ också avtalsrörelsen på ifmetall.se/avtal2025.