Alex Johansson vill inspirera andra unga till att bli bilskadetekniker
- Förbundet
- 25 september 2024
Alex Johansson, 21, från Varberg har prisats i Yrkes-VM i Lyon, där han som bilskadetekniker tilldelades Medallion for Excellence. ”En otrolig upplevelse,” säger han om tävlingen där han imponerade med sin yrkesskicklighet. Nu vill han inspirera andra att välja samma yrkesbana som han själv.
Den 10–15 september gick Yrkes-VM av stapeln i Lyon, Frankrike. Tusentals yrkesskickliga från hela världen tävlade under flera dagar inom sina yrken.
Den 21-årige Alex Johansson tävlade som bilskadetekniker. Och gjorde det med bravur! Han tilldelades nämligen Medallion for Excellence – en utmärkelse till tävlande som har visat prov på exceptionellt hög kvalitet och lyckats samla in höga poäng i sin yrkeskategori.
Så fungerar det att tävla i bilskadeteknik
Under tävlingen ska flera praktiska delmoment genomföras. Momenten speglar verkliga arbetsuppgifter inom yrket. Varje moment bedöms utifrån noggrannhet, effektivitet och slutresultat, och höga poäng delas ut för teknisk skicklighet och kvalitet.
Det här är momenten:
- Mätning av skadade bilar: Tävlingsdeltagarna börjar med att noggrant mäta upp skadorna på en bil för att bedöma omfattningen av reparationen.
- Byte av plåtdetaljer: Deltagarna får byta ut skadade plåtdelar på bilen, vilket kräver precision och teknisk skicklighet.
- Skaderiktning: Att rikta och återställa en bilskada till sin ursprungliga form är en central del i tävlingen, där teknikerna måste använda sina färdigheter och verktyg för att återskapa bilens struktur.
- Plastreparation: Tävlingsdeltagarna reparerar plastdelar, exempelvis en stötfångare, vilket kräver noggrannhet och materialkunskap.
Till vardags jobbar Alex som bilskadetekniker på Finnvedens Bil i Varberg. Det har gått ungefär två veckor sedan Yrkes-VM, och den obligatoriska frågan efter en avslutad tävling är såklart:
Hur känns det?
– Det känns bra! Det har varit väldigt kul att tävla och jag känner mig nöjd med tävlingen. Att åka till Frankrike och tävla för yrkeslandslaget inom mitt yrke var en helt otrolig upplevelse och något jag kommer att komma ihåg hela livet. Men det känns också skönt att ha det avklarat – och att det gick bra, säger Alex.
Om vi ser på tävlingens olika delmoment, vilket moment är du mest nöjd med och varför?
– Det är nog aluminiumriktningen! Där kändes det hela vägen som att det gick bra och att jag inte gjorde några misstag.
Vilket moment önskar du att du hade lyckats bättre med? Varför?
– Det är nog resten av momenten. Jag gjorde några som jag vet att jag hade kunnat göra bättre. Särskilt bakskärmsbytet. Det är vad jag tycker är roligast på jobbet till vardags, och där vet jag att jag hade kunnat göra det mycket bättre!
Vad tar du med dig från Yrkes-VM?
– Viljan att bli bättre på mitt eget yrke, men också att inspirera andra att vilja bli skadetekniker och att vilja vara med och tävla. För det är en helt otrolig upplevelse att vara med i Yrkes-VM. Det är en chans man bara får en gång och som man aldrig kommer att ångra.
Under de närmsta åren behövs det ju att tusentals unga människor väljer att gå samma yrkesväg som dig. Branschen skriker efter folk. Vad är det bästa med ditt yrke? Gärna en topp 3!
Alex topp 3 till varför unga människor ska välja samma yrkesbana som han själv:
- Variationen! Att det är så stor variation på jobb på grund av att alla skador är så olika, det innebär att man gör olika saker på jobbet varje dag. Både stora och små jobb.
- Kreativiteten! Att man får vara kreativ och hitta på egna lösningar när man riktar bilar, för det finns inget facit hur man riktar.
- Närheten till kollegor! Att man får jobba nära andra kollegor, så man slipper vara själv om man kör fast med något. Då kan man alltid hjälpas åt.
Det här är Yrkes-VM
Yrkes-VM är en av världens största tävlingar. Genom yrkestävlingar som Yrkes-SM, EM och VM får unga yrkesutbildade i Sverige chansen att visa upp sina kunskaper och sin yrkesskicklighet. I VM tävlar alltifrån hotellreceptionister till bagare till lastbilstekniker. Deltagarna får som regel vara högst 22 år gamla, men vissa yrken har 25 år som övre åldersgräns. Yrkestävlingarna syftar även till att få fler unga människor att upptäcka och prova på olika yrken.
Vill du veta mer? Besök den officiella hemsidan.
Vill du bli fordonstekniker? Eller kanske känner du någon som inom de närmsta åren ska välja gymnasieprogram?
Då är det Motorbranschcollege som gäller! Motorbranschcollege är ett system för att säkra kvaliteten på gymnasieskolor som utbildar inom fordonsteknik. Motorbranschen utvecklas snabbt, och de senaste tio åren har jobben förändrats mycket. Idag krävs både tekniska kunskaper, språkkunskaper och förmåga att hantera kundkontakter.
Branschen har ett stort behov av nya medarbetare. Under de närmaste tre åren behövs 6100 personer. Det betyder att det finns gott om jobb för elever som går fordonstekniska utbildningar på gymnasiet.