Hela 64 procent av IF Metalls medlemmar oroar sig för pensionen
Många av oss är både oroliga och osäkra när det kommer till pensionen. Hela 64 procent av IF Metalls medlemmar oroar sig för sin pension. Och 42 procent förstår inte hur pensionssystemet fungerar.
Systemet är både orättvist och svårt att förstå, det reproducerar könsorättvisor och bygger på att du orkar arbeta ett helt yrkesliv – vilket vi vet att långt ifrån alla kan.
Sammantaget ger det mindre i plånboken när det är dags att gå i pension för arbetare i allmänhet och arbetarkvinnor i synnerhet – DET är felskruvat! Och det vill vi ändra på.
Tre medlemmars röster om pension
Emma, Jan och Lars är IF Metallare i olika faser av livet. Gemensamt för dem är att de alla tre bär på tankar och funderingar kring hur bristerna i pensionssystemet påverkar dem. Emma reflekterar över hur föräldraskapet kan komma att påverka hennes pension, Jan över hur svårt det är att göra ”rätt” pensionsval och Lars om hur det är att tvingas ta pension i förtid på grund av sviktande hälsa efter ett tufft yrkesliv.
Från vänster: Emma, Jan och Lars.
Emma är förtroendevald i IF Metall och anställd inom stålindustrin (länk till Youtube)
Jan är förtroendevald i IF Metall och anställd inom fordonsindustrin (länk till Youtube)
Lars är medlem i IF Metall och pensionerad från glasindustrin (länk till Youtube)
Därför gör IF Metall en pensionsutredning
Dagens pensionssystem är välfinansierat och stabilt, men det fungerar inte för vanliga människor. Varannan industrikvinna, och nästan varannan industriman, är oroliga för sin pension. Bara en procent av industrikvinnorna och två procent av industrimännen har stor tillit till pensionssystemet. Så kan vi inte ha det.
Därför gör vi just nu en pensionsutredning som ska leda till konkreta förslag på hur pensionssystemet kan reformeras för att bli mer rättvist, jämställt och hållbart över tid. Slutresultaten från utredningen planeras till att presenteras i början av 2025, men redan nu kan vi konstatera några faktum:
- – Vi behöver ett pensionssystem där den allmänna delen räcker till och grundskyddet reformeras.
I dag bär grundskyddet och den kollektivavtalade tjänstepensionen en för stor del av ansvaret för en värdig pension. Systemet var inte tänkt att ge så här lite i allmän pension. Därför behöver den allmänna pensionen stärkas och grundskyddet reformeras.
- – Vi behöver ett pensionssystem som funkar även för arbetare och för kvinnor.
I Sverige har arbetare generellt en lägre lön än tjänstemän, och många kvinnor generellt sett lägre lön än män – därför blir också pensionen lägre. Samtidigt som pensionssystemet är byggt på ett sätt som gör att de som lever kortare får mindre, vilket arbetare gör. Kvinnor har 71 procent av männens pension. Enbart var tredje industrikvinna är nöjd med sin pension. Bland industrimännen är siffran 43 procent.
- Vi behöver ett pensionssystem som inte lägger allt ansvar – särskilt inte det som inte går att kontrollera – på den enskilde.
Tanken bakom att ge den enskilda stora möjligheter att kontrollera sin pension är god. Det har dock visat sig leda till att man får ta ansvar för mycket som det inte går att ha kontroll över. Det gör pensionen ineffektiv, så vi får mindre pension, och gör så att den enskilde straffas av det som inte går att kontrollera, exempelvis oväntad sjukdom. Valfrihet kan finnas där det gör gott, men bör begränsas så att pensionen kan bli effektivare.
- – Vi behöver ett pensionssystem som inte reproducerar könsorättvisor.
Framför allt två jämställdhetsproblem finns kring pensionen; pensionen straffar de livssituationer som kvinnor leds in i och arbetslivet är långt ifrån jämställt, vilket reflekteras in i pensionen. Föräldraskap, som kvinnor ofta får bära kostnaden av, måste bättre kompenseras till pensionen och de sociala normer som straffar särskilt mödrar, måste motverkas. Arbetslivets ojämlikheter är svåra för pensionssystemet att kompensera för, men de bör kompenseras för. Dels på lång sikt för dagens arbetande kvinnor, dels på kort sikt för de pensionärer som blivit mer uttalat diskriminerade, på grund av exempelvis kvinnolöner och dess följder.
- – Vi behöver ett pensionssystem som inte bygger på att du måste ha tur, eller vara aktiemäklare, för att kunna göra ”rätt” pensionsval.
Dagens pensionssystem bygger på val, som man själv måste ta ett stort ansvar för att göra – oavsett hur insatt i fondsparande och aktieutveckling man än är. För de vars liv inte har utrymme för att sätta sig in i pensionssparande eller tid att planera inför pensionen blir det orättvist. Likartat arbete med samma lön ska ge samma pension. Färre än hälften av våra medlemmar upplever att de kan påverka sin pension.
- – Vi behöver ett pensionssystem som funkar även för de som har ett slitsamt jobb.
Arbetare både lever kortare och har tyngre arbeten än tjänstemän. Det påverkar deras pension negativ och är i sig en stor orättvisa. Drygt hälften av våra medlemmar tror inte att de kommer orka till pensionsåldern. Det är oacceptabelt att så många arbetare slits ut och drabbas av arbetsskador, och därför behöver gå i pension i förtid. Samtidigt behöver vi arbeta längre. För att det ska bli rimligt behövs ett omfattande arbetsmiljöarbete och förstärkande av arbetsförhållande för att minska livslängdsgapet mellan arbetare och tjänstemän. Det behövs också möjligheter att lämna arbetslivet tidigt utan att behöva bära den största delen av kostnaderna själva.
IF Metalls tema för 8 mars 2024 och 2025: Industrikvinnors pension
Under tiden IF Metalls pensionsutredning pågår är förbundets tema för den 8 mars (Den internationella kvinnodagen) både 2024 och 2025 Industrikvinnors pension.
Temat Industrikvinnors pension sätter ljus på ett område som inte nämns särskilt ofta i diskussioner om pension, nämligen hur industrikvinnors pension ser ut. När industrins pensioner diskuteras är det i regel industrimännen som avses och kvinnorna blir osynliggjorda. Det vill vi förändra.