Kom igång med kompetensutveckling
Rätt yrkeskunskaper och kompetens är viktigt för företagen och för IF Metalls medlemmar, ändå är kompetensutveckling ingen självklarhet. Ofta är det tiden som saknas och därför är nuvarande läge med produktionsnedgång och korttidsarbete ett väldigt bra tillfälle att köra igång. På dessa sidor finns information och länkar som kan hjälpa dig att få igång kompetensutveckling på din arbetsplats.
Vems ansvar är egentligen kompetensutvecklingen på företaget? Svaret är att arbetsgivaren har ett grundansvar för kompetensen hos de anställda och enligt våra kollektivavtal ska facket och arbetsgivaren samarbeta kring de anställdas kompetensutveckling. Den anställde har också ett ansvar, både för den egna yrkeskompetensen och för sina vidare möjligheter på arbetsmarknaden.
Utbildning viktig del i korttidsarbete
Ofta faller tillgången till kompetensutveckling för IF Metalls medlemmar på brist på tid eller pengar. Men när de anställda går ned i arbetstid och staten ersätter med stöd, skapas möjlighet till kompetensutveckling som inte finns annars. I de centrala avtalen om korttidsarbete finns rekommendationer om att utnyttja tiden för kompetensutveckling.
Vem betalar för utbildningen?
Givetvis kan utbildning av personalen kosta pengar, vilket kan vara ett problem under en ekonomisk kris. Därför tycker IF Metall tillsammans med våra motparter att staten bör vara med och betala utbildning i samband med korttidsarbete. Oavsett detta har arbetsgivare fortfarande ett eget ansvar att utveckla de anställda och sin produktion.
Kostnaden för utbildning är en investering
Många företag ser kompetensutveckling som en investering, andra prioriterar bort underhållet av de anställda. Möjligheterna till utveckling står oftast inte i relation till behovet, utan till hur arbetsgivaren värderar kompetens. Det finns flera utbildningsalternativ som är billiga, till och med gratis, som kan vara bra, men tänk på att utbildning eller utbildningsplanen bör vara relevant för medlemmarna, inte bara för företaget.
Mer information om utbildningar
Myndigheten Tillväxtverket ansvarar för korttidsarbete och de är positiva till kompetensutveckling, även under arbetsbefriad tid. För IF Metall innebär det att vi lokalt kan komma överens om insatser som kan ske både på arbetstid och permitterad tid. Du kan läsa mer om det på Tillväxtverkets webbplats.
Vill du ha konkreta tips på var du kan börja leta efter utbildningar som passar just ert företag går du vidare här.
Ta också en titt på frågor och svar om kompetensutveckling och validering.