Frågor och svar om kompetensutveckling och validering
På den här sidan har vi samlat ett antal frågor och påståenden som ofta kommer från medlemmar, förtroendevalda och arbetsgivare när ämnet validering, kompetens och utbildning på arbetstid diskuteras. Läs och ta med dig argumenten när frågan kommer på tal nästa gång.
Jag har ju redan en gymnasieutbildning. Behöver jag verkligen något mer?
Utbildning är en färskvara. Därför kan du ha behov av kunskap i ny teknik eller som i ett led att ta på dig fler eller nya arbetsuppgifter. Även om du har en någorlunda färsk utbildning har du förmodligen fått en hel del kunskap genom ditt arbete. Ibland saker som du inte tänker på. Genom en validering kan du få ett kvitto på den kompetensen.
Jag har inget gymnasiebetyg, kommer jag att klara av en validering?
Valideringen ger dig ett kvitto på saker du lärt dig genom livet. Via utbildning, genom jobbet eller på annat sätt. Om du klarar valideringen eller inte är svårt att säga, men du kommer förmodligen att upptäcka att du lärt dig en hel del i ditt arbete, som du nu kan få bevis på. De delar du missar i valideringen behöver du sedan få en utbildning i. En gymnasieutbildning är något som många arbetsgivare begär om de inte känner till dina kunskaper och egenskaper. Med kompetensbeviset från valideringen kan du visa delar av de kunskaper som du fått genom arbetet.
Vi har inte tid med kompetensutveckling. Vi har inte ens tid att vara lediga!
Att planera in tid för kompetensutveckling är inte alltid det lättaste och frånvaro verkar alltid komma olägligt. Företaget och facket kan i förhandlingar komma överens om kartläggning och behov av kompetens, kombinerat med planer för att genomföra kompetensutvecklingen. En fördel med att kartlägga kompetenser är att det blir lättare att finna ersättare när ni behöver vara lediga.
Jag har jobbat med det här i 20 år och jag trivs. Jag har inget intresse av att utveckla min kompetens.
Även om du inte vill ha andra arbeten eller ta på dig ytterligare uppgifter så förändras arbetsplatserna i hög takt. De företag och anställda som inte följer med i utvecklingen kommer att få svårare att konkurrera. Att få ett bevis på dina färdigheter och det som du redan kan och samtidigt lära dig mer innebär att du blir tryggare på arbetsplatsen och på arbetsmarknaden.
Jag har fått massor med utbildningar i jobbet, men de är inte relevanta för mig!
Om de utbildningar som du redan fått inte känns relevanta kan det bero på att arbetsgivaren inte har kunskap om vad du redan kan och vad du egentligen behöver. Med en validering får de möjlighet att erbjuda utbildningar som är relevanta för dig.
Vi pratar om kompetensutveckling med chefen, minst en gång om året, men det händer aldrig något!
Om ni är överens om att det behövs kompetensutveckling, men det aldrig blir av, beror det förmodligen på att det inte finns något strukturerat kompetensutvecklingsarbete på företaget. En kompetenskartläggning, genom validering, på er arbetsplats kan vara ett sätt att få igång arbetet. I ett avtal mellan företaget och facket kan de komma överens om hur det ska genomföras och hur kompetensutveckling kan bli en naturlig del av verksamheten.
Jag har aldrig tyckt om att plugga. Det är just därför jag har det här jobbet.
Trots att du inte gillar att studera så har du alldeles säkert lärt dig en hel massa under tiden du arbetat. Frågan är om du har något bevis på det? Med en validering kan du få ett papper på en hel del av de kunskaper som du fått genom arbetet. Det kan du ha nytta av om du söker ett nytt arbete eller kanske måste omskola dig.
På vårt företag finns det inget behov av att kompetensutvecklas. Det tar ett par veckor, sen kör du allt!
På många arbetsplatser blir du väldigt bunden till en eller några enstaka arbetsuppgifter. Kanske är jobben uppdelade så att arbetsuppgifterna inte kräver så mycket för att klara av dem. Det innebär å andra sidan inte att det inte behövs kompetensutveckling. Med ny teknik och automation är det ofta just de arbetena som försvinner eller förändras. Kompetensutvecklingen kan vara till fördel för både dig och företaget. De kan ta tillvara på din kompetens vid förändringar och du får en tryggare anställning.
Jag tror att det finns ett stort intresse bland medlemmarna att utvecklas.
Toppen! Prata med din klubb eller med avdelningen om hur ni ska gå tillväga. Det finns många sätt att ta sig an frågan, men de flesta av våra avtal har någon form av överenskommelse om kompetensutveckling. En bra start kan vara att börja med en validering, där ni får bevis på den kompetens som ni har och planer på hur ni ska kunna fylla luckorna. Företaget får i sin tur en bättre koll på vilka kompetenser de har och vilka de behöver.
Vi har pratat med chefen och hon vill gärna göra något, men vi vet inte hur vi ska börja.
Vad bra! Då har ni tagit det första steget till ett kompetensutvecklingsarbete. En god start kan vara att kontakta ett testcenter och genomföra en validering av samtliga eller av en mindre grupp. Då får företaget en bild av nuläget och över behovet. De får reda på vilka utbildningsinsatser som krävs och de kan fokusera resurserna på rätt saker. Medlemmarna får ett bevis på sin kompetens och en utbildningsplan för att nå upp till den nivå som branschen önskar.
Jag vill inte. Om jag misslyckas med valideringen kommer jag att ligga dåligt till om det blir uppsägningar.
En validering visar på de kompetenser som du har bland alla de krav som ställs av hela industrin. Når du inte upp till det ska du ha en utvecklingsplan och utbildningar som gör att du kan nå upp till den nivån. Valideringen försämrar inte de kompetenser du har och det som krävs för att göra det jobb du har nu. Utbildningen kan däremot göra dig mer anställningsbar och ge dig större möjligheter på din arbetsplats. När du har gjort valideringen är det du själv som äger resultatet och du behöver inte dela med dig, även om det givetvis blir enklare att genomföra din utvecklingsplan då. Att du ska få tillgång till och tid för en bra utbildning för att kunna uppnå godkänt i alla delar måste facket och arbetsgivaren komma överens om innan.
På vår arbetsplats skulle vi aldrig få igenom någon kompetensutveckling. Det finns inga pengar, säger chefen.
Att arbeta med kompetensutveckling genom branschvalidering på arbetsplatsen är inte bara relativt billigt, det kan dessutom finnas stöd att söka från samhället. Resultatet av kompetensutvecklingen kan också innebära högre produktivitet, bättre kvalitet och säkrare arbetsplatser. Alltså är det förmodligen mer lönsamt för din arbetsgivare. Företaget skulle förmodligen inte hoppa över underhållet av maskiner i tron att det ska löna sig i längden. Underhållet av de anställda är minst lika viktigt.
Jag tror inte jag kan hänga med i en utbildning. Jag kan mitt jobb, men har svårt att läsa eller skriva bra.
Vid en validering kan testtiden, i vissa fall, förlängas för att underlätta för den som har svårt att läsa eller skriva. För den som inte har svenska som förstaspråk finns Industriteknik Bas även på engelska, farsi och arabiska. De utbildningar som kan behövas för att klara av målen kan anpassas efter olika behov.