Tryggare arbetsplatser börjar med skyddsombud
Kampen för säkra arbetsplatser är inte vunnen. Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och räddar liv. Nu är det systemet hotat. Vår uppmaning till politikerna: laga inte något som inte är trasigt.
Inom facket har vi i många år utsett skyddsombud. Deras roll är att värna och övervaka sina arbetskamraters arbetsmiljö. Det är ett fint och viktigt uppdrag.
På lite större arbetsplatser utses även ett huvudskyddsombud, vars uppdrag är att samordna de olika skyddsombudens arbete.
Stöttar arbetsmiljöarbetet på arbetsplatser
På vissa mindre arbetsplatser finns inga skyddsombud, eller så finns det ett men de är ensamma på sin arbetsplats och kan behöva stöd och backning från ett mer erfaret skyddsombud.
Det är här de regionala skyddsombuden, RSO, kommer in. Ett RSO fungerar som ett slags mobilt skyddsombud, vars uppdrag sträcker sig över många olika företag och inte bara det egna.
Ofta, men inte alltid, har de lång erfarenhet som skyddsombud på den egna arbetsplatsen. När ett regionalt skyddsombud väljs av sin fackliga avdelning så är personligheten en viktig faktor. RSO jobbar väldigt mycket med skyddsombuden och arbetsgivaren på de mindre arbetsplatserna. Det här kallas att samverka och målet är att de anställda och arbetsgivarna ska arbeta åt samma håll med arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen.
Tryggare arbetsmiljö för 100.000
Inom IF Metall finns det idag cirka 300 regionala skyddsombud i Sverige. De gör över 7.000 besök varje år för att hjälpa till och säkerställa en trygg arbetsmiljö för över 100 000 människor. Det är ett stort uppdrag.
Varje RSO är förtroendevald inom IF Metall. Det betyder att de har sin anställning på ett företag men att de på facklig tid får utföra sina uppdrag. De är alltså inte anställda av IF Metall.
Enligt de regler som finns i dag har RSO rätt att komma in på arbetsplatser där vi har medlemmar men som inte har egen skyddskommitté. Företagen behöver inte ha kollektivavtal.
Det är oftast de lite större företagen som har skyddskommitté och därmed brukar klara att hantera arbetsmiljöfrågor på egen hand. Men möjligheten att få stöd och rådgivning av den stora kompetens som RSO sitter på finns för alla klubbar och arbetsplatser.
Attack på systemet
Flera partier och organisationer vill förändra systemet med regionala skyddsombud. Bakgrunden är de statliga bidrag som fackföreningar får för att bedriva verksamheten. Totalt handlar det om cirka 110 miljoner kronor per år som går till LO, TCO och Saco och dess medlemsförbund.
Motståndarna vill att uppdraget försvinner och ersätts med oberoende rådgivare underställda en statlig myndighet. I grund och botten en telefonsvarare utan möjlighet att ställa skarpa krav.
Låt oss vara tydliga. Vi i IF Metall kommer aldrig acceptera att det här blir verklighet. Vi får dagligen vittnesmål om det oerhört viktiga jobb som de regionala skyddsombuden gör. Hur de bidrar till att skapa en hållbar arbetsmiljö på arbetsplatser runt om i Sverige.
Montera inte ner ett fungerande system
Det finns ingen anledning att montera ner ett system som fungerar. Vi vill istället se en utveckling av det. Det var därför vi helhjärtat stöttade förslaget om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, att RSO skulle få komma in även på företag där det inte finns medlemmar. Tyvärr röstades det ner i riksdagen.
Det förslaget hade gett oss en unik möjlighet att säkerställa en bra arbetsmiljö för alla. För en bra arbetsmiljö förtjänar alla.