IF Metalls tolv målsättningar med arbetsmiljöarbetet
Ett starkt arbetsmiljöarbete är grunden för att alla förtroendevalda ska kunna delta i arbetet för en god arbetsmiljö på medlemmarnas arbetsplatser. Det här är målen vi strävar mot.
- Ingen ska behöva utsättas för ohälsa eller olycksfall på grund av dålig arbetsmiljö. I detta ligger även att ingen ska behöva utsättas för kränkningar eller trakasserier.
- Som medlem ska du kunna, vilja och orka att arbeta fram till pension.
- Klubb eller avdelning bildar skyddskommittéer i samverkan med arbetsgivaren. Det är en skyldighet på arbetsplatser med minst 50 anställda. Detta för att skapa en bra arbetsmiljö för våra medlemmar.
- Arbetsplatser som saknar skyddskommitté ska ha minst ett besök per år av ett regionalt skyddsombud (RSO).
- Samverkans- och arbetsmiljöavtal tecknas i enlighet med riksavtalen.
- Våra medlemmar ska ha inflytande över sitt arbete.
- Arbetet ska kunna anpassas för individen för att skapa bra arbetsplatser för våra medlemmar.
- På arbetsplatser med starkt styrt eller bundet arbete ska särskilda insatser göras för att förändra arbetsorganisationen.
- Vi ska öka det fackliga inflytandet över arbetsmängd, arbetstidsformer och bemanning för en skapa en bättre organisatorisk och social arbetsmiljö för våra medlemmar.
- Företagshälsovård ska finnas på alla våra arbetsplatser. Företagshälsovården ska i första hand verka förebyggande och utgå från sambanden mellan arbetsmiljö, arbetsorganisation, produktivitet och hälsa, vidare ska företagshälsovårdens arbete genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.
- Vid rehabilitering ska medlemmar som drabbas av ohälsa känna att de får stöd av IF Metall på vägen tillbaka till arbetslivet.
- Arbetsmiljöarbetet ska skapa en vilja att vara medlem i IF Metall.