Arbetsgivare: Så skapar du ett MENSkligare arbetsliv
Se till att ta med mensperspektivet i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM). Det är viktigt att komma ihåg att det är du som arbetsgivare som är ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen.
Så säger lagarna och föreskrifterna
- Arbetsgivaren ska arbeta systematiskt för att förebygga ohälsa och olycksfall, och för att säkerställa att arbetsmiljön är bra (AFS 2001:1).
- Enligt Diskrimineringslagen är arbetsgivaren skyldig att förebygga diskriminering på arbetsplatsen (2008:567).
- Arbetsgivaren ska klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten (föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, AFS 2015:4). Exempel på kränkande särbehandling är unkna kommentarer så som ”Har du mens, eller?”
Har du koll på detta?
- Vad görs inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet för att tillgodose menstruerande anställdas behov?
- Vad görs inom ramen för arbetet med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering av anställda som menstruerar?
- Finns det brister i arbetsmiljön som påverkar anställda som menstruerar? Exempelvis om det saknas toaletter, handfat eller mensskydd, om hög arbetsbelastning hindrar personalen från att gå på toaletten, eller om det förekommer ”skämt” om mens.
Exempel på checklista vid skyddsrond:
- Finns papperskorg i alla toalettutrymmen?
- Finns möjlighet att sköta sin mens hygieniskt på toaletterna?
- Vid schemaläggning och bemanning – tas hänsyn till menstruerande personers behov av att byta mensskydd under arbetsdagen?
Ladda ned hela checklistan som utskrivbar pdf.
Särskilt högriskskydd från Försäkringskassan
Det är få som känner till att det går att ansöka om ett särskilt högriskskydd från Försäkringskassan, om en person till exempel på grund av mens riskerar att vara sjuk ofta, mer än tio gånger på ett år. Det innebär att den sjuka kan slippa karensavdrag. Samtidigt kan du som arbetsgivaren få ersättning för sjuklönen. Läs mer på Försäkringskassans webbsida.
Öka din egen kunskap om mens
En förutsättning för att kunna ta med mensperspektivet i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) är att öka sin egen kunskap om mens.
Läs mer på mensen.se
Läs mer om lagarna och föreskrifterna
Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1), föreskrifter
Diskrimineringslagen (2008:567)
Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4), föreskrifter
Fakta och texter är hämtade från föreningen Mensen. Mensen arbetar för ett jämställt samhälle med en öppen och kunskapsbaserad syn på allt som har med mens att göra, fritt från tabun och fördomar.
Mer information om mens och arbetsmiljö