Har du skadat dig på jobbet?
Varje år skadar sig över 100 000 svenskar på – eller runt sin arbetsplats. Men det gäller det att agera direkt vid skadetillfället. I den här guiden får du också veta vart du ska vända dig för att få den ersättning du har rätt till.
Vad räknas som en arbetsskada?
En arbetsskada är en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av olycksfall i arbetet – eller som på något annat sätt har orsakats av ditt arbete. Det kan till exempel vara en skada som har inträffat på väg till eller från ditt arbete, exempelvis en bilolycka eller om du cyklar omkull.
Här är några andra exempel på hur arbetsskador kan uppstå:
- tungt eller ensidigt arbete
- vibrationer eller skakningar
- buller
- olika kemiska ämnen
- klämskador
- psykiskt påfrestande arbetsförhållanden
- smittsamma sjukdomar vid arbete inom exempelvis vården
Tänk på att: En arbetsskada behöver inte vara orsakat av en direkt olycka. Även sjukdomar som har uppkommit genom arbetet kan räknas som arbetsskador. Det kan till exempel vara utslitningsskador, hudbesvär, tinnitus, cancer, mobbning eller psykiskt lidande.
Hos Afa försäkring finns det några konkreta exempel på arbetsskador och ersättningsnivå.
Hur gör jag en arbetsskadeanmälan?
Om du har drabbats av en arbetsskada är det viktigt att du genast talar om det för din arbetsgivare och gör en arbetsskadeanmälan (eller tillbudsanmälan). Arbetsgivaren är sedan enligt lag skyldig att anmäla skadan till Försäkringskassan samt till eventuellt fackligt skyddsombud. Ni fyller tillsammans i blanketterna. Även om din skada inte skulle klassas som arbetsskada av Försäkringskassan är det viktigt att en anmälan görs, om du exempelvis skulle få men av din skada senare i livet.
Efter anmälningen startas en utredning som går igenom om du exempelvis har förlorat arbetsinkomst eller behöver extra hjälpmedel till följd av skadan. Om skadan är allvarlig ska du även anmäla den till Arbetsmiljöverket. https://www.av.se
Tänk på: Grundregeln är enkel - anmäl alla arbetsskador när de händer.
Ansöka om ersättning vid arbetsskada
Det finns flera olika sätt att söka ekonomisk kompensation för en olycka på arbetsplatsen, ofta beroende på hur allvarlig olyckan är.
-
Från Försäkringskassan och Arbetsskadeförsäkringen LAF lämnas ersättning om olycksfallet har lett till sådana skador att du har fått en bestående inkomstförlust på minst 7 procent av din lön.
-
Från Afa-trygghetsförsäkring TFA lämnas ersättning för inkomstförlust, ersättning för sveda och värk, vård, ersättning för kvarstående fysiska och psykiska skador och ärr. Även andra merkostnader till följd av skadan.
Tänk på: Det kan även förekomma andra försäkringar genom eventuellt kollektivavtal. Ta reda på vad som gäller på din arbetsplats.
Dokumentera dina skador hos en läkare
Det är viktigt att dokumentera alla skador vid ett läkarbesök. Anmäls mindre skador senare kan Försäkringskassan och försäkringsbolaget hävda att det inte är styrkt att skadorna uppkom vid olyckan. Har du fått bestående besvär av dina skador kan det eventuellt räknas som invaliditet, och då ska ett invaliditetsintyg skrivas ut av läkaren. Detta gäller även medicinsk invaliditet såsom rörelseinskränkning eller hörselnedsättning.
Tänk på: Du har även rätt till rehabilitering. Din arbetsgivare ansvarar för alla rehabiliteringsåtgärder på arbetsplatsen, såsom eventuell omskolning eller ändrade arbetsuppgifter. Ditt eventuella behov av rehabilitering utreds av Försäkringskassan.
Går det att anmäla en gammal arbetsskada?
Det går att anmäla en arbetsskada i efterhand. Det finns ingen ingen tidsgräns, det är fullt möjligt att anmäla en arbetsskada som hände för exempelvis fem år sedan. Det går dock bara att få ersättning från Försäkringskassan sex år bakåt i tiden. Men bevisläget är naturligtvis mycket bättre om du anmäler skadan omedelbart efter att den har inträffat, särskilt vid olycksfall.
Tänk på: Utan medicinsk eller annan dokumentation kan det vara svårt att visa omständigheterna kring skadan.
Synliga skador som ger psykiskt lidande
Du kan även få ersättning för synliga kroppsskador eller bestående men som innebär att du även drabbas av psykiska besvär. Exempel på sådana synliga skador kan vara exempelvis ärr, brännskador, krokiga fingrar, förlust av finger eller om ditt utseende förändras på liknande vis. Var noggrann med att dokumentera dessa skador med foton. Grundregeln är som sagt enkel - anmäl alla arbetsskador när de händer. Här kan du läsa mer om vad många gör för misstag.
Tänk på: Spara alla kvitton. Du får ersättning för kostnader för läkarvård och mediciner. Även om kläder eller glasögon förstördes vid olyckstillfället.
Ersättning för inkomstförlust
För att få ersättning vid bestående inkomstförlust måste det framgå att denna är en följd av nedsatt arbetsförmåga på grund av skadan. Även detta måste intygas av läkaren. Dessutom måste även arbetsgivaren intyga att din inkomst har minskat på grund av din arbetsskada. Om det uppstår svårigheter att räkna ut den eventuella inkomstförlusten kan du be om hjälp från eventuellt fackförbund. Du kan få ersättning för inkomstförlust även under din sjukskrivningstid, samt för sveda och värk.
Tänk på: Om du på grund av din arbetsskada har sjukfrånvaro kan du även få ersättning för karensdagar.