Lagar i arbetslivet
Det finns en del saker som regleras genom lag, och inte i kollektivavtalet. Dessa lagar kallas för arbetsmarknadslagar, och tillsammans med centrala och/eller lokala avtal bestämmer de dina rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.
Några av de viktigaste arbetsmarknadslagarna
Arbetsmiljölagen (AML)
Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Enligt lagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. AML reglerar också skyddsombudets uppgifter, rätt till ledighet och bibehållna anställningsförmåner.
Arbetstidslagen
Lagen gäller, med några undantag varje verksamhet där arbetstagare utför arbete för en arbetsgivares räkning.
Förtroendemannalagen (FML)
Lagen ger de fackligt förtroendevalda rätt att på betald arbetstid arbeta med frågor som har att göra med förhållandena på den egna arbetsplatsen. Lagen ger också rätt till ledighet utan betalning även för annan facklig verksamhet.
Diskrimineringslagen
Lagen har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
Lagen om anställningsskydd (LAS)
Tidigare kunde arbetsgivaren avskeda anställda utan orsak. För att förhindra detta tillkom lagen om anställningsskydd, LAS.
Lagen om bolagsstyrelserepresentation
Denna lag syftar till att genom styrelserepresentation ge anställda insyn i och inflytande på företagets verksamhet.
Lagen om europiska företagsråd
Lagen innehåller bestämmelser om inrättande av europeiska företagsråd bestående av arbetstagarrepresentanter eller införande av något annat förfarande för information till och samråd med arbetstagare i gemenskapsföretag och företagsgrupper som verkar i minst två EES-länder.
Medbestämmandelagen (MBL)
För att öka arbetstagarnas möjlighet att påverka arbetsgivarens beslut tillkom medbestämmandelagen, MBL. Den är en ramlag, som kan kompletteras med avtal.
Semesterlagen
Lagen reglerar arbetstagarens rätt till semesterförmåner. Sådana förmåner är semesterledighet, semesterlön och semesterersättning.
Studieledighetslagen
Enligt denna lag har arbetstagare som vill gå utbildning rätt till ledighet från sin anställning.