Kollektivavtal – typiskt svenskt
Kollektivavtalet, som funnits i Sverige sedan 1905, omfattar idag över 90 procent av arbetstagarna och är en viktig del av landets framgång som ett av världens mest innovativa och jämlika länder. Genom tydliga spelregler vet både arbetstagare och arbetsgivare vad som gäller, vilket gynnar alla parter. Det är därför vi i Sverige kör med kollektivavtal. Och tänker fortsätta på den vägen.
Kollektivavtalet - så funkar det
Den svenska modellen är unik. Våra arbetsrättsliga lagar förutsätter att villkor regleras i kollektivavtal. Det finns inte två modeller – en med lagar och en med avtal. Det finns bara en modell, där lagar och kollektivavtal samverkar.
Vad är ett kollektivavtal?
Enklast kan det beskrivas som en överenskommelse om dina villkor på jobbet. Modellen bygger på ömsesidighet. Och på att det finns två starka, självständiga parter – fack och arbetsgivare – som utan politisk inblandning tar ansvar och förhandlar fram innehållet.
Kollektivavtalet reglerar många delar på arbetsplatsen. Som rätt lön, övertidsersättning, arbetstider och mycket annat. Det garanterar också att du är försäkrad om du till exempel skadas på arbetet.
12 bra poänger med kollektivavtalet
Alla anställda har ett visst grundskydd genom lagen, men lagarna behöver kompletteras med bättre villkor och rättigheter än så. Det gör vi i Sverige genom kollektivavtal, som reglerar bland annat arbetstid, försäkringsskydd, pension, övertid och olika ersättningar. I grund och botten handlar det om att du ska ha schyssta villkor och känna dig trygg på din arbetsplats.
- 1. Garanterad lägstalön och löneökningar
Du är garanterad en viss minimilön och har också rätt till regelbundna löneökningar. I lagarna finns ingen nedre gräns för hur låg lönen kan vara. I kollektivavtalet finns tvärtemot ingen övre gräns.
- 2. OB-tillägg
Du får extra betalt för arbete under obekväma tider, som kvällar, nätter, helger och helgdagar.
- 3. Extra pension
Du får kollektivavtalad tjänstepension som kompletterar den allmänna pensionen, samt möjlighet till deltidspension.
- 4. Föräldrapenningtillägg
Det här är ett tillägg till den statliga föräldrapenningen, och ger dig högre ersättning under föräldraledigheten.
- 5. Bättre semestervillkor
De flesta kollektivavtal ger dig bättre semestervillkor än vad lagen bestämmer.
- 6. Helglön
Ger dig som har timlön betalt för helgdagar som infaller på vardagar. Och du som har månadslön får inget avdrag när helgdagar infaller på vardagar.
- 7. Arbetstidsförkortning
Många avtal ger dig kortare arbetstid med bibehållen lön.
- 8. Trygghetsförsäkring vid arbetsskada
Du kan få ekonomisk ersättning om du skadar dig eller blir sjuk på arbetet, eller på väg till/från det.
- 9. Extra sjukförsäkring
Om du är sjuk längre än 14 dagar får du ytterligare ekonomiskt stöd utöver den vanliga sjukpenningen.
- 10. Stöd till omställning
Om du blir uppsagd eller lämnar en tidsbegränsad anställning kan du få hjälp att hitta nytt jobb, att starta eget företag eller börja studera. Du kan få en personlig jobbcoach och karriär- och studierådgivning. Om du får omställningsstudiestöd från CSN får du dessutom en extra ersättning genom kollektivavtalet.
- 11. Avgångsbidrag om du blir uppsagd
Du kan få ekonomisk kompensation om du skulle bli uppsagd, vilket kan hjälpa dig vid övergången till ett nytt jobb.
- 12. Kollektiv styrka
Genom kollektivavtalet är det facket som förhandlar med arbetsgivaren, vilket ger en större förhandlingsstyrka och möjlighet till bättre villkor.
Läs mer om kollektivavtalet
Har du frågor och funderingar om kollektivavtalet? Eller kanske vill du bara läsa mer om vad kollektivavtalet ger dig och andra arbetare i Sverige. Vi har samlat svar på de vanligaste frågorna och tagit fram pedagogiskt material om hur kollektivavtalet fungerar.
Lär dig mer om kollektivavtalet
IF Metall strejkar på Tesla för kollektivavtal
IF Metall genomför just nu en strejk på Tesla för att säkra schyssta villkor och arbetsförhållanden. Du kan läsa mer om konflikten här.
Du är viktig som medlem
För att vi ska kunna teckna starka kollektivavtal krävs det att vi är många medlemmar. Som medlem får du också bland annat rådgivning, stöd, medlemsförmåner och ekonomisk trygghet vid arbetslöshet: inkomstförsäkring och a-kassa som täcker upp till 80 procent av lönen.
Bli medlem du också