För dig som är ny på jobbet
Är du ny på jobbet, eller ska du sommarjobba? Du har flera rättigheter som arbetstagare. På den här sidan hittar du en lista på viktiga saker att ha koll på.
10 viktiga saker att ha koll på som ny på jobbet
Att vara ny på jobbet är ofta roligt och utmanande. Men det kan vara mycket att tänka på kring vilka rättigheter du har som arbetstagare. Vi har sammanställt en lista på det du behöver tänka på ha koll på inför att du ska börja på en ny arbetsplats eller kanske ska ut i arbetslivet för första gången.
- Anställningsbevis
Du ska alltid ha ett anställningsbevis när du får anställning. Det är en skriftlig överenskommelse mellan dig och arbetsgivaren. I anställningsbeviset ska det bland annat stå: Hur länge du ska vara anställd (startdatum och slutdatum) vilka arbetsuppgifter du ska ha vilken lön du ska ha vilken typ av anställning det är frågan om (bland annat arbetstider) hur du får semesterersättning.
- Din ålder bestämmer vad du får göra
Du som är mellan 16 och 18 år får arbeta, men inte med riktigt allt. Du får bland annat inte:
- hämta eller lämna pengar på banken
- arbeta mer än 8 timmar per dygn och inte mer än 40 timmar per vecka
- arbeta mellan klockan 22.00 och klockan 06.00 eller mellan klockan 23.00 och klockan 07.00
- jobba vid maskiner
- köra truck.
Reglerna finns för att arbetet ska vara så säkert som möjligt.
- Försäkringar på jobbet
Har arbetsplatsen tecknat ett kollektivavtal med facket är du bra försäkrad. Avtalsförsäkringarna ersätter dig vid sjukdom, liksom om du skadar dig i arbetet eller på vägen till och från arbetet.
Har ditt företag inte kollektivavtal kan det vara bra att kolla upp huruvida du är försäkrad när du arbetar.
- Du ska ha rätt lön
Om arbetsgivaren har kollektivavtal med facket är du garanterad minst den lön som står i avtalet. Därför är det viktigt att du frågar om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Hur mycket du får i lön beror bland annat på din ålder. Om det finns avtal på arbetsplatsen har du rätt till övertidsersättning om du arbetar fler timmar än ordinarie arbetstid. Om du arbetar på obekväm arbetstid har du också rätt till extra ersättning.
- Du har rätt till semesterlön
Enligt semesterlagen är semesterlönen 12 procent på den lön du tjänat in. På de företag som har kollektivavtal med IF Metall är semesterlönen cirka 13 procent. En del arbetsgivare väljer att betala ut semesterersättningen löpande, andra gör det i samband med utbetalningen av den sista lönen.
Titta på lönespecifikationen så att du får din semesterersättning. Är du osäker, fråga en facklig representant. Finns det ingen på arbetsplatsen, prata med arbetsgivaren eller ring till IF Metalls avdelning där du bor.
- Du ska alltid få en lönespecifikation
Lönespecifikation har du alltid rätt till. Där ska det stå hur många timmar du arbetat, lön, semesterersättning, skatteavdrag och eventuella andra avdrag. Spara din lönespecifikation. Visar det sig i efterhand att du har fått fel ersättning fungerar lönespecifikationen som ett bevis.
- Betala rätt skatt från början
När du jobbar och tjänar pengar dras det skatt från din lön. Men om du tjänar mindre än 22 208 kronor under hela året (beloppet kan ändras från år till år) behöver du egentligen inte betala någon skatt alls. Om du inte säger något till din arbetsgivare drar de ändå skatt automatiskt, även om du tjänar under gränsen. Då får du tillbaka pengarna i skatteåterbäring året efter.
Vill du istället betala rätt skatt direkt så ska du ansöka om jämkning. Det gör du genom att skriva ut en blankett om jämkning som finns på www.skatteverket.se. Fyll i hur mycket du tror att du tjänar under året. Efter några dagar får du ett besked om hur mycket skatt du ska betala. Lämna uppgifterna till arbetsgivaren.
- Om du blir sjuk
Blir du sjuk ska du ringa direkt till din arbetsgivare. Har du en anställning som varar minst en månad har du rätt till sjuklön. Den första dagen är dock en karensdag, vilket innebär att du inte får någon ersättning.
Är din anställning kortare än en månad har du inte rätt till sjuklön förrän du har varit anställd i 14 kalenderdagar.
- Begär ett arbetsgivarintyg när du slutar
När du slutar en anställning ska du alltid begära att få ett arbetsgivarintyg. Det är bra att visa upp när du söker ett nytt arbete.
- Jobba inte "svart"
Det kan vara frestande att strunta i skatten – att ”jobba svart”. Men det är inte säkert att du tjänar på det. Om du har en ”vit lön” får du nämligen:
- avtal som garanterar lön och reglerar din arbetstid
- ersättning för obekväm arbetstid och övertid
- semesterersättning
- ersättning vid bland annat sjukdom och arbetsskada
- inbetalning till din framtida pension.
Dessutom bidrar du till allt det som vi alla tycker är så viktigt i samhället – bland annat sjukvård, skolor, fritidsanläggningar och vägar.
Facket kan hjälpa dig
Det är många saker att tänka på första gången du är ute i arbetslivet. Du kan bli lurad på lön, semesterersättning och arbetstider. De flesta arbetsgivare är seriösa och följer lagar och avtal. Det finns dock de som inte är så noga eller inte vet vilka skyldigheter de har för sina anställda. Prata med facket innan du börjar ett arbete så slipper det bli onödiga problem. Här hittar du din avdelning i IF Metall.
Mer information
Checklista för den som är ny på jobbet.pdf
Checklista för den som är ny på jobbet.pdf (906 KB)
Strax dags för jobb
Strax dags för jobb.pdf (1,6 MB)