Ordlista
Vissa ord och begrepp kan vara kluriga att förstå. Därför har vi tagit fram en ordlista på vanligt förekommande ord just inom yrkesvägledning och utbildningsstöd. Saknar du någon information? Tveka inte att höra av dig!
Huvudavtal
Huvudavtalet kallas den överenskommelse som ligger till grund för svensk arbetsrätt. Den bygger på principen att parterna på arbetsmarknaden kommer överens om villkoren, inte politiker. Det första huvudavtalet träffades 1938 mellan Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, i dag Svenskt Näringsliv, och Landsorganisationen, LO, och blev känt som Saltsjöbadsavtalet. Bland annat reglerar det hur vi skall lösa tvister för att undvika konflikter på arbetsmarknaden.
Innehållet i huvudavtalet har ändrats flera gånger, men gäller fortfarande i stora delar. Det senaste huvudavtalet undertecknades den 22 juni 2022 mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
Varje enskilt fackförbund väljer om det ska ansluta sig till avtalet, vilket bland andra IF Metall har gjort.
Avtalet ska ge bättre förutsättningar för kompetensutveckling medan man är anställd, alltså inte bara om man är arbetssökande. Staten spelar en stor roll för finansieringen av omställning. Det nya avtalet innehåller också villkor för anställningar och uppsägning.
Omställningsorganisation
Omställningsavtalen är en central del i den svenska modellen. Med stöd av dem kan arbetsmarknadens parter verka tillsammans för anställda och uppsagdas omställning till ny sysselsättning. Det kortar ner tiden i arbetslöshet och gynnar arbetsgivarnas kompetensförsörjning.
Trygghetsfonden TSL bildades 2004 när LO och Svenskt Näringsliv slöt avtal om kollektivavtalad omställningsförsäkring.
TSL är ett stöd för privatanställda som sägs upp på grund av arbetsbrist eller som behöver trygga sin framtida ställning på arbetsmarknaden
Trygghetsfonden TSL är en av flera omställningsorganisationer som bildats av arbetsgivarorganisationer och facken gemensamt. Vilken omställningsorganisation du tillhör beror på vilken organisation din arbetsgivare tillhör och vem de har kollektivavtal med. Exempelvis om du är arbetare eller tjänsteman, offentliganställd eller privatanställd.
De flesta av IF Metalls kollektivavtal ger stöd från TSL men de medlemmar som arbetar hos arbetsgivare som är knutna till Fremia får istället stöd via omställningsorganisationen CIKO. Villkor och stöd kan skilja sig något mellan omställningsorganisationerna.
Validering
Du har alldeles säkert kunnande i många saker där du inte har ett betyg från skolan eller intyg på. Genom en validering kan man bedöma och intyga en persons kunskaper och färdigheter – det vill säga deras kompetenser.
Om kompetenserna har utvecklat genom en utbildning, många år på jobbet eller på något annat sätt spelar ingen roll.
Du kan validera eller pröva din kunskap för att komma in på en utbildning eller visa att du har rätt kompetens för ett särskilt yrke.
Den som valideras får ett intyg eller certifikat på sitt kunnande och möjligheter att utveckla de som kanske saknas.
Branschvalidering
Branschvalidering är ett särskilt begrepp kopplat till krav som en bransch ställer inom ett yrke eller yrkesområde.
Det kan vara grundläggande kompetenser inom industrin eller mer yrkesspecifika kunskaper och färdigheter för att få certifieringar eller vidareutvecklas inom ett yrke.
För din arbetsgivare innebär det att de får en karta över vilka kompetenser som finns på företaget och möjlighet utveckla de anställda mot rätt saker. Tillsammans med IF Metall kan de planera för kompetensutveckling på arbetsplatsen.
Validering för de flesta industriyrken hittar ni på Svensk industrivalidering. Detta är ett samarbete mellan fack och arbetsgivare inom industrin.
För validering inom motorbranschen samverkar IF Metall och andra fackförbund med Transportföretagen.