Jämställdhetsverksamhet
IF Metall ska ta till vara på den kraft som alla engagerade medlemmar representerar. Forskning visar att en minoritet bör uppgå till minst 30 procent för att kunna göra sig hörd och få inflytande. För att nå målet om rättvis representation bör därför andelen kvinnliga förtroendevalda i alla förbundets beslutande organ vara minst 30 procent.
I det jämställda arbetslivet finns inte kvinnojobb och mansjobb. Där arbetar kvinnor och män sida vid sida i en arbetsmiljö som kan anpassas efter varje enskild arbetare. De delar på de utvecklande och stimulerande arbetsuppgifterna, liksom på de monotona och ensidiga. De utvecklas tillsammans och stärker sig själva och företaget. De har en god löneutveckling.
I det jämställda arbetslivet har däremot kvinnor samma löneläge som män.
Föräldrarna delar på föräldraledigheten och VAB-dagar. Vill familjen korta arbetstiden för barnens skull är det lika väl mannen som kvinnan som går ner i arbetstid. Deltidsarbete är inte kvinnoarbete.
I IF Metall tas allas kunnande och erfarenhet till vara. Kvinnor och män arbetar tillsammans i styrelser, förhandlingsdelegationer, skyddskommittéer, arbetsgrupper - för ett hållbart arbetsliv för alla, oavsett kön, etnisk bakgrund, ålder och sexuell läggning.
För att markera prioriteringen av jämställdhetsarbetet har förbundet, i sina riktlinjer, fastställt att ansvaret för jämställdhetsverksamheten bör ligga på ordförande eller vice ordförande i avdelningar och klubbar.
Mer information om jämställdhetsarbete
Om du är intresserad att lära dig mer om jämställdhet finns kunskap att hämta på många olika webbplatser.
Glöm inte att kolla in på IF Metalls medlemssidor där det finns en del material för jämställdhetsarbetet.
Här är några andra exempel:
Västra Götalands jämställdhetsarbete
Ansvarig: Reine Johansson, avdelningsordförande IF Metall Bohuslän-Dal