"Vad gäller mig?"
Det hoppas vi kunna hjälpa dig med i denna texten.
Medlemmar utan fackliga uppdrag
Du har rätt till ledigt från jobbet för att gå facklig utbildning och du söker ledigt enligt 1, 3 och 5 § i Studieledighetslagen.
Enligt studieledighetslagen ska man söka ledighet för facklig utbildning minst 14 dagar innan utbildningens start men vi rekommenderar att du gör det direkt i samband med att du anmäler dig till utbildningen.
Utbildningsstipendier och ersättning
Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts för utbildningen i form av skattefritt stipendium.
För år 2025 är stipendiet 1072 kronor per dag. Lön därutöver ersätts med extra skattefritt utbildningsstipendium i enlighet med IF Metall Bohuslän Dals kursdeltagarreglemente.
Det är viktigt att du vet din timlön när du kommer till en utbildning. Du kan behöva uppge hur ditt arbetsschema sett ut och hur du behövt ta ledigt för att du ska få rätt ersättning från oss. Avdelningen betalar också ut resekostnader du haft i samband med utbildning du deltagit i, samt utlägg för exempelvis parkeringskostnader. Spara kvitton!
Förtroendevalda medlemmar
Ledighet och ersättning
Enligt studieledighetslagen ska man söka ledighet för facklig utbildning minst 14 dagar innan utbildningens start men vi rekommenderar att du gör det direkt i samband med att du anmäler dig till utbildningen.
Förtroendevalda ska i de flesta fall söka ledighet och betalning enligt 6 och 7 § i förtroendemannalagen (FML), vilket betyder att arbetsgivaren betalar lönen.
Om utbildningen inte gäller ett uppdrag som rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare så söks ledigheten enligt 6 § FML och avdelningen betalar din förlorade förtjänst. Du ser på respektive utbildningssida vad som gäller.
Det är viktigt att du vet din förlorade förtjänst du haft i samband med deltagande i utbildning, i de fall avdelningen ska betala den (enligt 6 § FML). Ibland behöver du kunna uppge hur ditt arbetsschema sett ut och hur du behövt ta ledigt, för att du ska kunna få rätt ersättning från oss. Du får ersättning motsvarande det du skulle fått i lön från arbetsgivaren om du arbetade de aktuella dagarna. Prata med din studieorganisatör om du behöver hjälp med detta.
•Vid förlorad förtjänst ersätts förlorad förtjänst i den omfattning man har behövt vara ledig från arbete.
•Vid skift i anslutning till utbildning, ersätts eftermiddagsskift (vid behov) dag innan utbildningen samt nattskift och eventuellt arbetspass i anslutning till utbildningens sista dag (gäller eftermiddagsskift samt nattskift).
•Vid friskift gäller ej byte av annat skift. Uppstår brott av veckovila på grund av utbildning, välj ett annat tillfälle om du bedömer det nödvändigt.
•Lönespecifikation kan komma att efterfrågas av avdelningens revisorer och kassör då underlag anses vara nödvändig som bekräftelse för eventuell inkomstförlust.
Avdelningen betalar också ut resekostnader du haft i samband med utbildning du deltagit i, samt utlägg för exempelvis parkeringskostnader. Spara kvitton!
"Hur får jag mina pengar?"
Medlemmar utan fackliga uppdrag
När du har gått en medlemsutbildning ska du fylla i en kursräkning i pappersform. Denna får du av handledaren på din utbildning.
Du kan be handledaren om hjälp för att fylla i den och lämna in den direkt.
Du kan också ta med den hem, fylla i den i efterhand, och skicka in den med post till oss på adress: IF Metall Bohuslän-Dal, Kanslibacken 9, 45134 Uddevalla.
Om du behöver hjälp med ifyllnad av kursräkningen kan du alltid vända dig till din studieorganisatör eller oss på avdelningen.
Förtroendevalda medlemmar
När du har gått en utbildning fyller du i en digital reseräkning.
Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.
Utbetalning
Ersättningar betalas ut via Swedbanks kontoregister och du behöver själv säkerställa att du har registrerat ditt konto där. Du kan läsa om hur det går till på www.swedbank.se/kontoregister . Om de inte har dina kontouppgifter kommer du att få en utbetalningsavi från dem.