Arbetsmiljö
Vision/Idé:
IF Metall Östergötland ska målmedvetet och strategiskt arbeta för att avdelningens medlemmar har säkra och trygga arbetsplatser med en välfungerande skyddsverksamhet. Att skapa hållbara och säkra arbetsplatser är en viktig del av det fackliga arbetet. En långsiktig vision är ”Nollvision” som innebär att inga medlemmar drabbas av sjukdomar eller olycksfall på grund av sitt arbete.
Mål/Syfte:
Arbetsmiljön för våra medlemmar får inte medföra risker för belastningsskador eller annan ohälsa. Målet är att antalet arbetsplatsolycksfall, arbetssjukdomar och tillbud ska minska. Fler IF Metallmedlemmar ska ha arbetsmiljökunskap och alla nyanställda ska få introduktion av arbetsgivaren om systematiskt arbetsmiljöarbete. En förutsättning för detta är att avdelningen på ett strukturerat sätt verkar för och följer upp att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar på arbetsplatser inom avdelningens verksamhetsområde.
Avdelningen ska verka för att klubbarna arbetar målmedvetet med handlingsplaner i sitt arbetsmiljöarbete. Avdelningens verksamhet ska stimulera lokalt arbetsmiljöarbete på arbetsplatser inom avdelningens verksamhetsområde.
På arbetsplatser med mer än fyra medlemmar ska skyddsombud utses av avdelning eller klubb. Inom sex månader ska dessa ha genomgått grundläggande arbetsmiljöutbildning samt fortlöpande ges stöd.
Avdelningen ska verka för att det bildas skyddskommittéer på arbetsplatser med mer än 50 anställda.
Arbetsgivarnas försök att styra och standardisera industriarbetet ökar riskerna för ohälsa och hindrar våra medlemmars möjligheter att ta ansvar och egna initiativ. Detta i sin tur skapar arbetsmiljöproblem. IF Metall Östergötland ska inom ramen för Hållbart Arbete vara en motpol till detta.
Strategi:
Skyddsombuden ska erbjudas grundutbildningen Bättre Arbetsmiljöarbete (BAM) enligt AML kap 6, 4§ samt vidareutbildning.
Årliga konferenser för skyddsombud och huvudskyddsombud ska genomföras.
Avdelningen ska vara en resurs och ett stöd för skyddsombuden och våra medlemmar i arbetsmiljöfrågor.
Alla arbetsplatser inom avdelningens verksamhetsområde som saknar skyddskommittéer ska besökas minst en gång varje år av avdelningens regionala skyddsombud (RSO) med återbesök.
Att teckna lokala samverkansavtal för arbetsmiljöarbetet.
Att stresshantering och kontroll på det systematiska arbetsmiljöarbetet finns på dagordningen vid varje besök.
En arbetsmiljökonferens för skyddsombud, huvudskyddsombud och arbetsgivare genomförs varje år i samband
med att man uppmärksammar skyddsombudensdag.