Stöd för klubbar
På dessa sidor finns hjälp och stöd för att våra klubbar ska kunna bedriva sin verksamhet på ett bra sätt. Här finns mallar och förslag på dagordningar och protokoll samt en del instruktioner för klubbarna att ta del av.
Möten
Styrelsemöten
Alla klubbar ska hålla regelbundna styrelsemöte. Hur ofta detta ska ske beror på hur stort företag och hur många frågor som klubben driver. Nedan följer förslag på dagordning samt protokoll för genomförda möten.
Årsmöte
Ett årsmöte skall genomföras i februari månad varje år. Där ska en ny styrelse utses. Styrelsen ska bestå av ett ojämt antal ledamöter dock minst tre stycken. En ordförande och kassör ska direktväljas på årsmötet och de ska väljas vartannat år. Efter årsmötet ska ett konstituerande möte hållas där man väljer sekreterare och har man mer än 3 ledamöter kan även vice ordförande och vice sekreterare väljas. Styrelsens ordinarie ledamöter väljs på två år där hälften ska väljas varje år. Årsmötet kan även välja ersättare till styrelsen och dessa väljs då på ett år. Årsmötet väljer även revisorer för klubben samt minst två firmatecknare.
Årsmötet måste behandla vissa punkter där bl.a. verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning ska tas upp samt att ansvarsfrihet för avgående styrelse ska beslutas. Efter årsmötet ska protokoll där det framgår vilka som valts till firmatecknare lämnas till banken. Avdelningen vill ha in Verksamhetsberättelse, Ekonomisk redovisning, årsmötesprotokoll samt en redovisning vilka som är valda till olika uppdrag.
Nedan följer förslag på dagordning samt protokoll för årsmöte.
Medlemsmöte
Utöver årsmöte kan klubben genomföra medlemsmöte när klubbstyrelsen anser att det finns behov, exempelvis kan det vara ett stort beslut för medlemmarna som måste fattas på ett medlemsmöte och anser man inte att mötet kan besluta i frågan kan en arbetsplatsomröstning utlysas. En del klubbar har ett ordinarie medlemsmöte på hösten för att hålla medlemmarna informerade.
Verksamhet
Förhandling
Att förhandla är en stor del av en fackklubbs verksamhet. En del förhandlingar är återkommande som löneförhandling, att förhandla årets semester eller nästa års arbetstidsschema andra förhandlingar kan röra ombyggnationer, arbetstidsschema eller enskilda fall med individer. En del förhandlingar leder till att vi tecknar lokala avtal som gäller framåt andra löser vi ganska snabbt och sen är de avklarade. För att lyckas och göra bra förhandlingar krävs kunskap och då är det viktikt att ha gått IF Metalls utbildningar. Enligt MBL har vi rätt att begära förhandling om nästan alla frågor som berör oss och arbetsgivaren måste komma till förhandlingsbordet.
Värva medlemmar
IF Metalls styrka ligger i att vi är många medlemmar på en arbetsplats och att vi kämpar tillsammans. Därför är det viktigt för en klubb att jobba med att värva så många arbetare som möjligt till IF Metall. Det är därför viktigt att hålla facklig introduktion för nyanställda arbetare på företaget och förklara vad vi står för och vad vi arbetar med. Enklaste sättet att skriva in en medlem i förbundet är att göra detta elektroniskt via hemsidan. Om någon saknar mobilt bank-ID eller av annan orsak vill göra en medlemsansökan på blankett finns den möjligheten och då beställer klubben blanketterna från avdelningen genom att mejla postbox.avd47@ifmetall.se eller ringa 044-20 78 40. Om någon nyanställd redan är medlem i IF Metall ska blanketten "Arbetsgivarbyte" fyllas i. Denna består av två blad där det ena bladet skickas till avdelningen och det andra ges till arbetsgivaren/lönekontoret då detta är en fullmakt så att arbetsgivaren får dra fackavgiften på lönen. Denna blankett beställs från avdelningen.
Planering
För att bedriva en bra facklig verksamhet är det viktigt att vi planerar vad vi ska jobba med och prioritera vilka frågor vi vill driva. Det är därför viktigt att ha en mötesplan samt att vi gör en verksamhetsplanering för varje år så vi vet vad vi ska jobba med.
Avdelningen
Avdelningen finns som hjälp för våra klubbar och vi anordnar årligen förtroendevaldsträffar och frukostträffar där vi diskuterar olika frågor som berör verksamheten. Avdelningen har dessutom två representantskapsmöten per år där klubben får utse en representant samt en ersättare för varje påbörjat 50-tal medlemmar som finns på arbetsplatsen. På våren hålls ett årsmöte där avdelningens förtroendevalda utses och på hösten hålls ett budgetmöte där nästkommande års budget och verksamhetsplan för avdelningen fastställs.
Kontakta avdelningen:
Mejl: postbox.avd47@ifmetall.se
Växel: 044-20 78 40
IF Metall Östra Skåne
Västra Storgatan 22
291 31 Kristianstad