Arbetsmiljöverksamhet
IF Metall arbetar för att avdelningens medlemmar ska känna sig säkra och trygga på arbetsplatsen. Att skapa bättre och säkrare arbetsmiljöer är en prioriterad del av det fackliga arbetet.
Medlemmarna på IF Metall Stockholm läns avdelning ska känna sig säkra och trygga på sin arbetsplats, vilket är en prioriterad del av det fackliga arbetet.
Enligt lag så är arbetsgivaren ansvarig för din arbetsmiljö och skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.
God hälsa för medlemmarna och företagen förutsätter en bra arbetsmiljö och en bra arbetsmiljö är att:
- man tar hänsyn till arbetets natur och den sociala och tekniska utvecklingen i samhället
- arbetsförhållandena anpassas till människors olika förutsättningar i både fysiskt och psykiskt avseende
- den anställde ges möjlighet att medverka i utformningen av sin egen arbetssituation samt i förändrings- och utvecklingsarbete som rör den anställdes eget arbete
- teknik, arbetsorganisation och arbetsinnehåll utformas så att arbetstagaren inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa eller olycksfall
- löneformer och förläggning av arbetstid beaktas
- man arbetar för att undvika eller begränsa starkt styrt eller bundet arbete
- de anställda ges möjligheter till variation, social kontakt och samarbete sam sammanhang mellan enskilda arbetsuppgifter
- arbetsförhållandena ger möjligheter till personlig och yrkesmässig utveckling liksom till självbestämmande och yrkesmässigt ansvar
Arbetet med en god hälsa för medlemmarna och företagen bör ske i en sund samverkan för att uppnå välmående arbetsplatser och framgångsrika företag.
IF Metall Stockholms läns Regionala skyddsombuds grundläggande uppgifter är att få igång ett lokalt aktivt arbetsmiljöarbete på de mindre företagen (där IF Metall har medlemmar), samt att lokala skyddsombud utses och att de får grundutbildning i Bättre arbetsmiljö ”BAM” och vidare utbildning. De medverkar också vid utredning av olyckor och arbetsskador som inträffat på arbetsplatserna samt vid rehabiliteringsutredningar. De är också ett stöd åt de lokala skyddsombuden för en god samverkan med arbetsgivaren i det lokala arbetsmiljöarbetet.
Ett annat viktigt arbete för våra Regionala skyddsombud är att rekrytera fler Skyddsombud och Huvudskyddsombud till det Regionala skyddsombudsuppdraget. Detta då det är viktigt att vi som medlemmar tar det kollektiva ansvaret för att alla inom IF Metall Stockholms läns avdelning ska få en trygg arbetsplats och orka arbeta fram till pension samt även få en frisk, aktiv och lång pension.
Att vara RSO innebär oftast ökade kunskaper inom arbetsmiljö som gagnar både medlemmarna och företaget man är anställd på, samt medlemmarna och företagen inom avdelningen.
Kontakta oss om du har några frågor! Längst ned hittar du också en del bra länkar.
Verksamhetsansvarig Arbetsmiljöverksamheten
Lasse Blomberg är ansvarig för arbetsmiljöverksamheten och ni hittar hans e-post adress här. Telefon: 08-534 816 28.
IF Metall Stockholms läns Regionala skyddsombud (RSO)
-
Göran Alexandersson, IF Metall Stockholms län E-post Telefon: 08-534 816 53
-
Dragoslav Jozic, IF Metall Stockholms län E-post Telefon: 08-534 816 55
-
Milad Haddad,IF Metall Stockholms län - E-post, Telefon: 08-534 816 63
-
Jarmo Koivisto, IF Metall Stockholms län E-post, 08-534 816 58
- Armin Delkic, IF Metall Stockholms län E-post, 08-534 816 69
Bra länkar
Dagens Arbetsmiljö är en tidning för ett bättre arbetsliv
Arbetsmiljöverkets vägledningar
- Så förbättras verksamhetens arbetsmiljö
- Om organisatorisk och social arbetsmiljö
Om Skyddsombudsuppdraget:
- Arbetsmiljöverket
- Prevent
Checklistor:
- Arbetsmiljöverket
- Prevent
Utredning om Regionala skyddsombudets roll:
Utredning RSO 1
Utredning RSO 2
Facebook för skyddsombud, huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud