Jämställdhet
Det finns en socialt och kulturellt skapad kod för kvinnlighet och manlighet i vårt samhälle. Den bygger på att olikheter mellan könen ska betonas och därför ska en uppdelning av arbetsuppgifterna ske. Eftersom män har dominerat och fortfarande dominerar samhällets samtliga beslutsstrukturer värderas manlighet och de manliga uppgifterna högre än de kvinnliga. Inom förbundet är var fjärde medlem kvinna.
IF Metalls kongress 2014 fattade beslut om att IF Metall är en feministisk organisation.
Kongressen beslutade också att förbundet speciellt ska uppmärksamma kvinnors arbetsuppgifter och göra särskilda insatser för att stärka samt att öka andelen kvinnor i förbundets beslutande och rådgivande organ på central och avdelningsnivå och målet minst 30 procent kvinnor ska vara uppfyllt 2017.
Policy för jämställdhetsarbete inom avdelningen
Ett aktivt jämställdhetsarbete kräver kunskaper om såväl praktiskt utvecklingsarbete som befintlig forskning om jämställdhet. Därför är det viktigt att öka kunskaperna om detta på alla nivåer inom avdelningen.
Visioner Visionen om ett jämställt arbetsliv ska vara en drivkraft i vårt fackliga arbetet
Riktlinjer Syftet är att ge vägledning för hur IF Metall ska arbeta för att nå en jämställd organisation.
Ökad jämställdhet inom IF Metalls avdelningar
Allas människors lika värde är en av grundpelarna i det fackliga arbetet. För att uppnå ett jämställt arbetsliv krävs arbete på bred front. Som stöd i detta arbete har en grupp tagit fram denna handlingsplan för hur IF Metalls avdelningar kan arbeta för en ökad jämställdhet.
Att ta fram en Jämställdhetsplan