Konfliktberedskap – det här gäller vid konflikt
På den här sidan kan du läsa mer om när en part kan ta till konfliktåtgärder, och vad som gäller för dig som medlem i fall det händer.
Inga avtal – vad händer då – blir det konflikt?
När IF Metall förhandlar med sin motpart, arbetsgivarna, är ambitionen att komma överens genom att diskutera med varandra. Men vissa gånger kan inte facket och arbetsgivarna nå en överenskommelse. Då finns en sista möjlighet: att varsla om konflikt. Att ta till konflikt är en stridsåtgärd för att sätta press på sin motpart.
Avtalslöst tillstånd - vad är det?
Ett tillfälligt avtalslöst tillstånd råder då det gamla avtalet löpt ut, samtidigt som det pågår aktiviteter i syfte att träffa ett nytt avtal. Under tiden som ett tillfälligt avtalslöst tillstånd råder så gäller det enskilda anställningsavtalet med kollektivavtalets innehåll. Detta kallas för att kollektivavtalet har så kallad efterverkan.
Om facket och arbetsgivarsidan försökt med alla möjliga medel att få till ett nytt avtal, men misslyckats, inträder ett permanent avtalslöst tillstånd.
Fredsplikten
Den viktigaste konsekvensen av att ett avtal löpt ut är att fredsplikten inte längre gäller. Det innebär att båda parter, fack och arbetsgivare, kan varsla och vidta konfliktåtgärder som ett påtryckningsmedel i förhandlingarna. Så länge ett avtal finns har ingen av parterna möjlighet att ta till konfliktåtgärder.
Vilka olika typer av konfliktåtgärder finns det?
Arbetsgivaren kan stänga ute de anställda från jobbet – lockout.
För IF Metalls del är det förbundsstyrelsen som beslutar om eventuella konfliktåtgärder. Exempel på konfliktåtgärder från fackets håll kan vara att:
- de anställa kan vägra att arbeta övertid, detta kallas för övertidsblockad
- blockera nyanställningar, detta kallas för förnyanställningsblockad
- lägga ned arbetet - strejk. En strejk som omfattar hela eller stora delar av arbetsmarknaden kallas för storstrejk.
När kan IF Metall gå ut i konflikt?
Det finns tre olika tillfällen då IF Metall kan gå ut i konflikt:
- Konflikt under en avtalsrörelse. När fack och arbetsgivare förhandlar om nya riksavtal och inte kommer överens finns möjligheten för båda parter att gå i konflikt.
- Varsla enskilda företag om konflikt. När IF Metalls medlemmar vill ha ett kollektivavtal på sin arbetsplats så kan förbundet varsla om konflikt mot det företag som medlemmarna arbetar på. Det här behöver inte ske under avtalsrörelsen.
- Sympatiåtgärder med vårt eget eller andra förbunds konflikter. Ibland konfliktar andra fackförbund, och kan då söka sympatiåtgärder hos IF Metall. Får vi en sådan begäran från ett annat fackförbund behöver vi agera. På samma sätt kan IF Metall söka sympatiåtgärder hos andra förbund om det är vi som är i konflikt.
Vad får jag för ersättning vid konflikt?
Konfliktersättning betalas för det antal timmar som du som medlem varit i konflikt. De fem första dagarna räknas som karens. Därför betalas ersättning från den sjätte arbetsdagen, om inte förbundsstyrelsen beslutar annat. Ersättningen motsvarar 80 procent av förlorad inkomst efter avdrag för skatt.
Vilken tid räknas som konflikttid?
Den ordinarie arbetstid som faller bort på grund av konflikten räknas som konflikttid. Det innebär de dagar som du skulle ha arbetat enligt ordinarie schema och de dagar då du är berättigad till helglön.
Vem har rätt till konfliktersättning?
För att ha rätt till konfliktersättning krävs minst två månaders medlemskap i IF Metall, annat LO-förbund eller europeiskt fackförbund som förbundet har överenskommelse om fri medlemsövergång med.
Så får du din ersättning
Alla medlemmar som är indragna i konflikten loggar in på ifmetall.se/medlemssidor med bankID, där finns anmälningskortet "anmälningskort vid konflikt". De medlemmar som saknar bankID kontaktar sin avdelning och fyller i och lämnar "anmälningskort vid konflikt" på avdelningen.
Se till att IF Metall har rätt kontaktuppgifter till dig
Det är alltid viktigt att dina kontaktuppgifter är korrekta i IF Metalls medlemsregister, men särskilt viktigt under en avtalsrörelse och i händelse av konflikt. Då kan saker och ting ske snabbt och du behöver bli nådd med information. Kolla därför att dina kontaktuppgifter stämmer, genom att logga in på IF Metalls medlemssidor. Kontakta din avdelning om du behöver hjälp. Håll också extra koll på IF Metalls hemsida och på vår övriga information under period som konflikten pågår.
Stå upp för din rätt och stå upp för varandra
Under en konflikt är det viktigt att alla ställer upp och viktigare än någonsin att vi håller ihop. Ju fler medlemmar som står bakom en konflikt desto starkare mandat och röst får de som förhandlar. Har du arbetskamrater som inte är medlem i facket, ta tillfället i akt och prata med dem.
Din checklista vid en konflikt
- Kolla att dina kontaktuppgifter stämmer.
- Vem är din fackliga kontaktperson?
- Vilken typ av stridsåtgärd är vidtagen på din arbetsplats?