Bort med rasistiskt skitsnack från arbetsplatserna!
- 7 april 2020
För Rickard Thorner, precis som för IF Metall, är allas lika värde en orubblig princip. Ändå är det inte ovanligt att han stöter på rasistisk jargong ute på arbetsplatserna. Då gäller det att markera, så att det inte sprider sig. Inte helt lätt, men Rickard Thorner har tips att dela med sig av.
Arbetsmiljöfrågorna var det som väckte Rickard Thorners fackliga intresse på allvar. Men arbetsmiljö är inte bara säkra arbetsplatser fria från stress, det kan också handla om annat. Som exempelvis på arbetsplatser där tonen är hård med rasistiska undertoner.
– Av erfarenhet leder rasistisk jargong till otrygghet, för alla. Mest förstås för den som blir
utsatt. Psykisk påfrestning och stress kan göra att man till slut börjar prestera sämre på jobbet, säger Rickard Thorner, som i dag har ett flertal fackliga uppdrag, bland annat som regionalt skyddsombud, RSO, och handledare på fackliga utbildningar.
Viktigt att agera snabbt
När ett rasistiskt sätt att tala om och med varandra får fäste har det en tendens att sprida sig. Därför är det viktigt att agera snabbt. Men hur gör då en förtroendevald bäst för att säga ifrån?
– För att få en bra dialog måste man hitta en nivå att mötas på. Det går nästan alltid att hitta en zon där ni kan vara överens. Utgå därifrån, råder han och tillägger:
– Det är bra att minnas att det inte handlar om att vinna en argumentation, utan att få personen du talar med att tänka till.
Själv brukar han hänga upp allt på ett ord: respekt.
– Det ordet är nyckeln till allt, tycker jag. Om alla ger respekt skulle det inte finnas några kränkningar. Om du ger respekt så smittar det. Men motsatsen smittar också.
Stödet från en hel förening
Att ta diskussionen är inte det lättaste, medger Rickard Thorner. Själv brukar han ta hjälp av en inre bild.
– När man ska stå upp mot rasism är det lätt att bara se motståndet. Men jag försöker tänka att jag inte är ensam, bakom mig har jag en hel förening. Bär man det med sig blir det lättare, man får mer pondus.
Det kan vara bra att hämta argument i fakta, som statistik, men då finns risken att den du pratar med tappar intresset.
– Det går också att förklara att alla tjänar på ett jämlikt samhälle. Det är inte någon som tar rättigheter ifrån dig. Vi ska bara se till att alla får samma rättigheter, säger Rickard Thorner.
Hjälp finns att få
Känns det ändå för svårt att ta diskussionen finns hjälp att få.
– Kanske är du ny i uppdraget och känner dig osäker. Du kan i så fall lyfta problemet med klubben och berätta vad du observerat. Om det inte finns klubb kan du ta det med arbetsledningen, som faktiskt äger frågan. Föreslå att ni startar en samverkan och tar fram en plan för hur ni gör om det händer igen.
Hopp inför framtiden
Trots allt känner han ett stort hopp inför framtiden, inte minst när han handleder unga förtroendevalda på utbildningarna.
– När jag pratar om jämlikhet och allas lika värde tittar de yngre på mig som att jag inte är klok. ”Ja, det där vet vi redan, kan vi gå vidare?” För dem är det inga konstigheter. Jag är visserligen bara 33, men känner mig som en relik ibland, säger Rickard Thorner och ler.
Ett generationsskifte kommer alltså att rätta till en del. Men frågan måste hållas levande.
– Även unga kan känna osäkerhet inför att tala med någon på arbetsplatsen som till exempel inte kan svenska. Därför är det bra att vi pratar om det på utbildningarna, skaffar oss verktyg och erfarenhet.
Rickard tipsar: stå upp mot rasistisk jargong
- Agera snabbt, annars sprider sig jargongen och rasismen.
- Känn stödet av att du har en hel förening i ryggen som backar dig.
- Inled en lugn diskussion, på grundnivå.
- Det går oftast att hitta en zon där ni är överens, börja där.
- Låt inte diskussionen svälla ut och bli för stor.
- Känner du att du inte har erfarenhet nog, lyft frågan med den lokala klubben. Om det inte
finns en klubb, inled en samverkan med arbetsgivaren. - Glöm inte att ta hand om den som blivit utsatt för rasism. Visa att det inte är okej, hjälp dem med verktyg och för deras talan där det behövs.
Handbok till hjälp mot fördomar och rasism
Skriften Olika tillsammans hjälper dig med fler tips och argument samt med fakta för att bemöta rasism på arbetsplatsen och i samhället. Beställ den i IF Metalls webbshop, artikelnummer AA-111.