Gnosjö automatsvarvning laddar med kompetens
- 29 april 2020
På Gnosjö Automatsvarvning satsar man på att ha ett välfyllt lager av både kompetens och produkter. ”Det är ett långsiktigt tänk på att ha både kunniga anställda och ett välfyllt lager, att ha beredskap när hjulen snurrar igen”, säger IF Metalls klubbordförande Kari Andersen.
Även om företagets satsning på kompetensutveckling började redan innan coronapandemin så är lösningen lite annorlunda.
– Hos oss är en yrkeslärare anställd sedan förra året och kör regelbundet validering och utbildning, berättar Kari Andersen.
Både teknik och språk
Kompetensen hos de anställda och för företaget ökar både tekniskt och med språkkunskaper för de som så behöver.
– För många som har börjat här har det varit det första jobbet och det har behövts fyllas på med både teknik och språk, menar Kari Andersen.
En godare social arbetsmiljö blir också en bonuseffekt av bättre språkkunskaper.
– Det är tydligt när man upptäcker att någon som jobbat här i flera år plötsligt kan delta mer i samtalet, säger Kari Andersen.
Satsar framåt
Det långsiktiga tänket på företaget i att lagra kunskap och produkter bottnar i de lärdomar familjeföretaget drog av finanskrisen 2008. Då gick företaget med sina 30 anställda rakt in i en vägg. Men istället för att ge upp och lägga ned, satsade man framåt.
– Vi beslutade då att försöka behålla så många som möjligt av våra anställda och att gå fullt in i projektet effektiv produktion. Det var en tid av att göra allt det där på företaget som vi inte tidigare hunnit; städa, märka upp, internutbilda samt göra massa småjobb som det nu fanns tid för, berättar företagets vd Linda Fransson.
När krisen sedan vände var både företaget mer effektivt och de anställda taggade.
– Vi körde på i 100 procent, säger Linda Fransson.
Erfarenheterna från då använder sig man av idag och satsar fullt ut med att validera kunskaper som finns samt att vidareutveckla dem hos de idag 65 anställda.
– Vi vill gärna att en lägsta kunskapsnivå hos alla anställda ska vara innehav av det s.k. gröna certifikatet, berättar Linda Fransson.
Godkänt som testcenter
Till en början tittade man runt på olika anordnare av utbildningar, men landade till slut i att annonsera efter en egen yrkeslärare.
– Nu har vi vår egen lärare på företaget och det har gått så bra att vi också kommer att bli ett certifierat testcenter, säger Linda Fransson, och fortsätter:
– För oss har det varit viktigt att dels ha stenkoll på ekonomin och samla inför en lågkonjunktur, för en sådan kommer alltid. Men också att bygga styrka i form av kompetens och kunskap. Då står vi starka och beredda när det vänder, för det gör det också.