Rättsskyddet – vår alldeles egna juristbyrå
- 15 december 2020
Visste du att facket har en egen juridisk byrå? Sedan starten 1971 har LO-TCO Rättsskydd haft över 70 000 ärenden. Varje år drar byrån in mellan 200 och 250 miljoner kronor åt förbundens medlemmar genom vunna mål.
LO-TCO Rättsskydd ägs av LO till 90 procent och av TCO till 10 procent. Där jobbar ett trettiotal jurister, bland annat för IF Metalls medlemmars räkning.
Juristernas uppgift är att driva rättsliga processer i domstolar, i huvudsak inom arbetsrätt och socialförsäkringsrätt. De vinner en hel del ärenden, vilket gjort att många medlemmar fått både upprättelse och rätt till extra ersättningar för sina arbetsrelaterade skador och sjukdomar. Den juridiska hjälpen ingår i medlemskapet och kostar alltså inte något extra.
Några av de ärenden som Rättsskyddet driver är också principiellt viktiga på så vis att de har stor betydelse för framtida rättstillämpning.
Så går det till
Rättshjälp i försäkringsärenden
Om man som medlem i IF Metall har drabbats av en arbetsskada eller arbetssjukdom och behöver hjälp, exempelvis med att begära ersättning eller göra en arbetsskadeanmälan, kan man alltid be det lokala facket om hjälp.
På våra klubbar och avdelningar runt om i landet finns duktiga försäkringshandläggare och trygghetsansvariga som kan driva olika typer av försäkringsärenden gentemot exempelvis Försäkringskassan eller Afa Försäkring. Vid ett mer komplicerat arbetsskadeärende kan det lokala facket skicka in en ansökan om rättshjälp.
När en ansökan om rättshjälp kommer in till förbundskontoret granskas ärendet först av en ombudsman och en jurist på LO-TCO Rättsskydd. Är den gemensamma bedömningen att det finns en möjlighet att driva ärendet med framgång beviljas rättshjälp.
Rättshjälp i arbetsrätt
Om man som medlem vill ha hjälp med att driva ett arbetsrättsligt ärende ska man kontakta det lokala facket. Om det bedömer att något fel begåtts, exempelvis uppsägning på felaktiga grunder, begärs först en lokal förhandling. Om parterna inte når en överensöverenskommelse kan det lokala facket vända sig till förbundskontoret med en begäran om central förhandling.
När en begäran om central förhandling kommer in granskas den av en ombudsman samt förbundsjuristen, som bedömer om ärendet ska drivas vidare.
Om inte heller den centrala förhandlingen når en överenskommelse är det ytterst avtalssekreteraren som beslutar om ärendet ska drivas vidare till Arbetsdomstolen (AD).
Ärenden som handlar om brott mot våra centrala kollektivavtal driver förbundet oftast själv, medan Rättsskyddet vanligtvis tar de ärenden som rör lagbrott.
Rättshjälp i siffror 2019 för IF Metalls medlemmar
- 81 ansökningar om rättshjälp i försäkrings- och arbetsrättsärenden
- 57 beviljade ansökningar
- 95 ärenden avslutas
- 38,5 miljoner kronor i resultat till berörda medlemmar.