Stig-Åke fick hjälp med livräntan
- 15 december 2020
Hade inte Jimmy Thörnqvist engagerat sig i hans ärende hade han aldrig fått livräntan för arbetsskadan från 1970-talet uppräknad i dag. ”Jag blev jätteöverraskad”, säger Stig-Åke Dahlborg, 66 år, som arbetar halvtid inom tillverkningsindustrin i Nässjö.
Det var i maj 1976, den andra dagen på nya jobbet, som olyckan var framme: Stig-Åke Dahlborg fick 16 000 volt genom kroppen. Det blev ambulans till Laxå sjukhus, sedan vidare transport till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Där blev han kvar i ungefär ett år. Efter det väntade rehabilitering på hemmaplan.
Livränta täckte upp
Några år senare var han redo för arbetslivet igen, delvis förlamad och förvisso rullstolsburen, men svetsa och montera kan han. I dag arbetar han på Industrilås i Nässjö, på halvtid. Inkomstbortfallet har täckts upp av livränta från Försäkringskassan.
Att livräntan inte följde med löneutvecklingen under årens lopp var ingenting han direkt reflekterade över. Inte förrän avdelningens regionala försäkringssamordnare Jimmy Thörnqvist hörde av sig.
– Han ringde mig en dag i samband med en kortare sjukskrivning och jag nämnde att jag haft livränta sedan 1970-talet. Då ville han kolla på mina papper, berättar Stig-Åke Dahlborg.
Afa betalade mellanskillnaden
– Paragraf 23 i TFA-villkoren är viktig. Där står att om förhållandena förändrats väsentligt kan omprövning ske, och 2008 slog Högsta domstolen fast hur det ska beräknas. Så jag började räkna och sedan kontaktade jag Afa Försäkring, berättar Jimmy Thörnqvist, regional försäkringssamordnare för IF Metall Höglandet.
Efter ett års väntan kom beskedet: Stig-Åke Dahlborg hade gått miste om stora pengar, miljonbelopp rent av, i förlorad inkomst under årens lopp. I det här fallet trädde Afa Försäkring in och betalade mellanskillnaden mellan livräntan och den inkomst han skulle haft om han hade arbetat.
Här finns ett stort mörkertal, påpekar Jimmy Thörnqvist:
– Det ligger nämligen i den enskildes intresse att bevaka livränteutvecklingen, villkoren är sådana att det är något man själv måste ansöka om. Därför ska man alltid kontakta sin försäkringsinformatör på arbetsplatsen, eller sin avdelning, om man har haft livränta i mer än tio år, säger Jimmy Thörnqvist.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i tidningen Info nummer 7-2020. Alla förtroendevalda får tidningen till sin arbetsplats, men den går också att läsa på webben.
Anmäl alla arbetsskador
Anmäl alltid arbetsskador, även om de går att fixa med plåster eller en kortare sjukskrivning. Har du ont i kroppen eller andra besvär, och misstänker att det beror på ditt jobb, ska du kontakta din försäkringsinformatör, ditt skyddsombud eller din avdelning.
Försäkrad genom kollektivavtalet
Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas du av avtalsförsäkringar. En av dessa – Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA – gäller om du råkar ut för olycksfall eller arbetssjukdom.