Ny bild av facket efter kursen för unga
- Förtroendevald
- 3 mars 2020
– Det här är en nödvändig utbildning. Det vi fick lära oss borde alla få höra. Särskilt vi som går i trean och snart ska ut i arbetslivet, menar Samuel Eneslätt, elev på industriprogrammet, som nyss gått Medlem i facket för gymnasiet.
Det var efter en skolinformation som några förtroendevalda i IF Metall Malmfälten fick idén om en gymnasieanpassad version av Medlem i facket, berättar Simone Midbjer, handledare och ungdomsansvarig i IF Metall Malmfälten.
– En lärare kom fram till dem efter skolinformationen och tyckte den var bra. Läraren ville göra något mer och djupare för eleverna, så att de skulle lära sig mer om arbetslivet och facket.
Det ledde till att de anpassade utbildningen Medlem i facket för gymnasiet. Den körs nu sedan några år för elever i årskurs 3 på industri- och fordonsprogrammen lokalt.
Skolinformation varje år
– Men först får de skolinformation och möjlighet att bli studerandemedlemmar. Vi åker ut på skolorna i ettan första gången och kommer sedan tillbaka varje år. I trean finns chansen att gå Medlem i facket, förklarar Simone Midbjer upplägget.
Samuel Eneslätt går sista året på industriprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Han har lärt sig mycket under den fackliga utbildningens tre dagar.
– Ja, verkligen! Innan kunde jag ingenting om mina rättigheter eller arbetsmiljö. Nu förstår jag hur facket har påverkat villkoren i arbetslivet. Jag har fått lära mig om lagar som LAS – Lagen om anställningsskydd – och diskrimineringslagen. Jag har definitivt fått kunskap som jag kommer att ha med mig länge, berättar han.
Han minns särskilt berättelsen om brukspatron och byn, som Simone Midbjer använde för att beskriva hur facket och a-kassan kom till.
– Arbetarna fick pruta ner sig själva, den som krävde lägst lön fick jobbet. Med kollektivavtal behöver ingen sälja sig för billigt. Alla får rättvis lön och hela paketet, säger Samuel Eneslätt.
Visar på vikten av kollektivavtal
Simone Midbjer beskriver en annan övning gruppen fått göra för att det ska bli tydligt vilken roll kollektivavtalet spelar.
– Vi simulerar en arbetsplats där vi ska bygga en bil. Några är lackerare, några svetsare, andra är HR och så vidare. Det blir snabbt rörigt, eftersom det inte är någon struktur. Det finns ju inget kollektivavtal! säger hon.
Samuel Eneslätt tycker att upplägget varit pedagogiskt, så att han fått ut mesta möjliga av kursdagarna. Han har också fått en helt ny bild av facket.
– Jag hade ingen aning om hur viktigt det är med fackliga organisationer, även i vårt nutida samhälle. Det är lika viktigt nu som för 150 år sedan. Tidigare tyckte jag att fackets företrädare var lite gnälliga. Men det som kändes som gnäll är väldigt viktigt, det förstår jag nu. Det handlar om våra rättigheter.
Tips: Ny version av foldern Strax dags för jobb
Om vad som är viktigt att tänka på inför första anställningen och om vikten av fackligt medlemskap. Använd i mötet med unga på väg ut i arbetslivet. Ny, uppdaterad version finns att beställa i IF Metalls webbshop.
Läs mer i Tidningen Info för förtroendevalda
Artikeln finns i årets andra nummer av Tidningen Info för förtroendevalda.
Läs tidningen här >>>