Självklart ska vi förhandla om trygghet och omställning
- 25 februari 2020
Många känslor svallar höga när förhandlingarna om trygghet och omställning, som inkluderar lagen om anställningsskydd (LAS), kommer på tal. Några menar att det är en fråga som facket inte ska förhandla om över huvud taget. Bättre att lämna walkover till politikerna att bestämma.
Att inte förhandla och påverka för egna lösningar, utan i stället lämna till någon annan att bestämma, är aldrig ett alternativ för IF Metall, menar avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
1970-talets arbetsmarknad när LAS kom till är långt bort. Verkligheten i dag ser helt annorlunda ut med en rad olika anställningsformer.
Både visstidsanställning och inhyrning används av arbetsgivarna för att kunna anpassa antalet anställda efter ned- och uppgång av produktionen. Och ingen som är anställd i denna form omfattas av några turordningsregler på arbetsplatsen. Detta skapar otrygghet.
– Vi måste få slut på otryggheten på våra arbetsplatser. Tidvis är nästan 20 procent, och på vissa företag upp till 30 procent, av de anställda i industrin inhyrda eller visstidsanställda, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Brist på kunskap
En annan faktor som skapar otrygghet är bristen på kompetensutveckling. Sju av tio medlemmar har inte fått någon alls det senaste året.
– Det innebär en ökad risk att förlora anställningen vid arbetsbrist. Saknar du rätt kompetens spelar anställningsåren när det kommer till turordningsreglerna inte någon roll även om du har en tillsvidareanställning, menar Veli-Pekka Säikkälä.
Fack och arbetsgivare ska jobba fram en lösning
Grunden till förhandlingarna är en allt större otrygghet på svensk arbetsmarknad med mängder av olika anställningsformer. Inte minst har det varit tydligt på IF Metalls kongress redan 2014 och 2017 då en mängd motioner pekade på detta faktum.
– Anställningstryggheten, eller snarare otryggheten på arbetsplatserna, blev mycket tydlig och visade på behov av att göra något, menar Veli-Pekka Säikkälä.
Den politiska processen spelar egentligen en liten roll i sammanhanget.
– Det har gett oss, facken inom LO och PTK samt arbetsgivarna, en spark där bak att jobba fram en tryggare arbetsmarknad. Vårt mål är att nå fram till en lösning som ser till helheten. Långt från Januariavtalets förslag med snäva skrivningar och utökade turordningsregler, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Säkert system ska förhindra otryggheten
Det som behövs är en rejäl översyn av alla delar som behövs för en tryggare arbetsmarknad: Stärkta former för tillsvidareanställning.
Kompetensutveckling under och efter anställning med möjlighet för individen att kunna välja utbildning och få en bra ersättning. Ett rättssäkert regelverk som inte innebär fri uppsägningsrätt.
– Att nå fram till detta är vad vi parter har enats om i en avsiktsförklaring. Inga beslut är färdigförhandlade. Men att vi enats om en avsiktsförklaring är ett viktigt steg framåt, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Förhandlingarna pausar
Nu gör förhandlingarna en paus och återupptas under våren 2020. Under tiden pågår tre olika utredningar som ska ta fram förslag och regelverk för de tre kärnfrågorna.
– Dessa jobbar på fram till maj och vi parter ska förhandla fram ett förslag till september, säger Veli-Pekka Säikkälä, och fortsätter:
– Om vi inom facken tillsammans med arbetsgivarna för fram ett gemensamt förslag som vi förhandlat fram är det väldigt starkt. Vårt mål med förhandlingarna är att nå fram till en helhetslösning för anställningsformer, kompetensutveckling och omställning som stärker medlemmarnas trygghet.
Fakta: pågående utredningar
Tre utredningar pågår fram till sista maj. Dessa är och leds av: anställningstrygghet, före detta LO-ordförande Erland Olausson, kompetensutveckling, Unionens före detta ordförande Cecilia Fahlberg och omställning, IF Metalls före detta ordförande Anders Ferbe.