Grön omställning – för jobb och klimat
- Förtroendevald
- 17 november 2020
Världen behöver ställa om för att möta klimatutmaningen, och industrin kan vara en del av lösningen. I Sverige finns bra förutsättningar för biodrivmedel, och rätt hanterat kan det skapa jobbtillfällen.
När världens länder ska få i gång ekonomin efter pandemin är det många som satsar på en grön omställning. Så även Sverige. I regeringens budget för 2021 finns ett tydligt fokus på industrins klimatomställning.
– Förstärkningen av Industriklivet och reduktionsplikten är bra klimatsatsningar som dessutom kommer att skapa jobb i Sverige på sikt, menar Ellika Berglund Aas, som är utredare på IF Metalls förbundskontor.
Bakom ordet reduktionsplikt döljer sig ett bränslebyte, där andelen förnybara råvaror successivt ska öka i de bränslen vi tankar i våra fordon. Senast år 2030 ska andelen förnybart vara 28 procent i bensin och 66 procent i diesel.
– Det är bra att vi får tydliga spelregler som främjar investeringar. En aktiv klimatpolitik är en förutsättning.
Det säger Cristian Mattsson, klubbordförande för drygt 400 medlemmar på Preemraff i Lysekil. På sina raffinaderier i Lysekil och Göteborg har företaget som mål att just år 2030 producera fem miljoner kubikmeter fossilfria drivmedel. 20 gånger mer än i dag.
Vana vid omställning
Anläggningen i Lysekil byggdes på 1970-talet och till en början var hälften av det man tillverkade uppvärmningsbränsle. I dag får man leta innan man hittar ett hus med oljepanna. Cristian Mattsson berättar att fack och företag är vana att jobba med omställning av både produktion och kompetens.
– Omställning ligger i vår mentalitet. Vårt jobb med teknik och miljö har gjort att vi nu har 15 års försprång gentemot konkurrenterna.
Även om industrin är stor i Lysekil är kommunen liten, och det kan vara svårt att rekrytera högutbildad arbetskraft. Då kan i stället möjligheter öppna sig internt.
– Vi har många före detta IF Metallare som har vidareutbildats och som nu har höga poster, berättar Cristian Mattsson. Vi är vana vid att säkerställa att vi har rätt kompetens.
Bra förutsättningar i Sverige
Vad ersätter man då det fossila med i själva tillverkningen och vad innebär detta utbyte för arbetstillfällena?
I den första generationens biodrivmedel används bland annat restprodukter från skogs- och massabruk, och i Lysekil är planen att man framöver ska använda raps i dieseln. Denna typ av råvaror är arbetsintensiv, menar Cristian Mattsson.
– Omställningen hotar inte arbetstillfällen, snarare tvärtom. Vi är ett tätbevuxet land och det här kan skapa arbeten i glesbygd.
Det gröna redan mer lönsamt
I Göteborg är produktion med gröna inslag redan i gång, men ska byggas ut. I Lysekil drog man nyligen tillbaka en tillståndsansökan som rörde både förnybar produktion och avsvavling av tjockolja som skulle innebära renare fartygsbränsle.
– Det var av kommersiella skäl, eftersom ”peak oil” beräknas inträffa tidigare än vad man trott, berättar Cristian Mattsson.
Därmed höll helt enkelt inte den ekonomiska kalkylen, och redan i dag är företagets lönsamhet bättre per fat om man jämför förnybara drivmedel med de fossila. Nu är en ny ansökan om ombyggnad för att kunna fasa in förnybara råvaror skickad även för Lysekil.
Vägen mot en grön omställning ser alltså ljus ut. Mycket tyder på att det gäller även jobben.
Film
Biobränslen kan skapa jobb i Sverige (länk till Youtube)
Läs IF Metalls klimatrapporter
Vill du veta mer om industrins klimatomställning och hur IF Metall jobbar med den? Ladda ned våra klimatrapporter här
Du kan också beställa dem i webbshopen (artikelnummer AA-190 och AA-193).
Läs tidningen Info
Artikeln finns med i nummer 6 av tidningen Info för förtroendevalda. Alla förtroendevalda får tidningen till sin arbetsplats. Du kan också läsa den på webben.