Handfast arbete för bättre ergonomi
- 14 oktober 2020
På Volvo Braås i Småland pågår ett viktigt förbättringsarbete kring handintensivt arbete. Bland annat har man infört arbetsmiljöronder och utbildat produktionsteknikerna i ergonomisk riskbedömning. "Målet är att sprida kunskap som genomsyrar hela arbetskedjan, säger Mats Hulting, huvudskyddsombud.
Skruva, vrida och spänna – ofta med kraft i handledens ytterlägen. Handintensivt arbete förekommer inom flera områden på Volvo Braås, både montering, logistik och tillverkning. Men mest utsatta är montörerna.
– Det är också där vi har våra yngsta medarbetare, säger Mats Hulting.
Lagskärpningen kring handintensivt arbete som kom förra året har hjälpt till att sätta fokus på problematiken, men förbättringsarbetet på Volvo Braås tog fart redan tidigare.
– Jag skulle säga att det är mycket tack vare vår arbetsmiljöutvecklare som är väldigt kunnig och drivande i detta, säger Mats Hulting.
Steg ett i denna process har varit att se problematiken i vitögat. Företaget har ingen egen statistik över skador orsakade av handintensivt arbete. En stor hjälp har därför varit deltagandet i en forskningsstudie från Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Upptäcker och förebygger risker
Den visade bland annat att medelvärdet för rörelsehastigheten i handlederna låg över åtgärdsnivåerna och att man i snitt jobbade med armarna för högt upp. Man upptäckte även att det fanns risker i arbetsmoment som man inte tidigare uppmärksammat.
– Det har varit full transparens kring detta, fack och företagsledning har verkligen jobbat mot samma mål, säger Mats Hulting.
Själva kärnan i förbättringsarbetet handlar om att knyta kunskapen om riskerna med
handintensivt arbete till hela organisationen, från företagsledning till produktionsledare, produktionstekniker och de som jobbar i produktionen.
En viktig insats för att uppnå detta har varit ett slags arbetsmiljöronder som kallas för Säkerhetsgemba och görs av huvudskyddsombud, HR-chef, platschef och arbetsmiljöutvecklare, en gång i veckan.
– Vi går runt ute i produktionen och fångar in synpunkter och problem kring arbetsmiljön. Om det finns goda exempel är vi där och ser till att sprida det vidare, säger Mats Hulting.
Arbetsmiljötänket är alltid med
En annan framgångsfaktor har varit att utbilda produktionstekniker, chefer och skyddsombud i ergonomisk riskbedömning. Det har bidragit till att detta görs i mycket högre utsträckning och att arbetsmiljötänket genomsyrar fler delar av verksamheten.
– Till exempel när vi ska planera nya arbetsmoment eller köpa in nya maskiner och verktyg, säger Mats Hulting.
Han poängterar att det fortfarande finns mycket kvar att förbättra, men tycker att man lyckats väl med just kunskapsspridningen.
– I dag säger medarbetarna ifrån i tid om de har problem. Det ger oss stora möjligheter att sätta in åtgärder innan det blir ett irreparabelt problem som drabbar många, säger Mats Hulting.
Detta har man gjort på Volvo Braås
- Kartlagt förekomsten.
- Infört arbetsmiljöronder en gång i veckan.
- Utbildat produktionstekniker, chefer och skyddsombud i ergonomisk riskbedömning.
- Ökat rotationen mellan olika typer av arbetsuppgifter.
Detta är på gång
- Förbättring av den riskbedömningsmetod som används.
- Regelbunden sjukgymnastik för montörerna. Erbjuds redan inom tillverkningen.
- Erbjuda medicinska kontroller till samtliga anställda.
Detta är handintensivt arbete:
Ihållande, snabba handledsrörelser mot ledens ytterlägen i kombination med kraft. Kan leda till svåra smärttillstånd i axel, armbåge och hand. Även nacke och huvud kan drabbas. Problemen kommer ofta smygande under lång tid i form av värk, domningar och andra besvär från nerverna.
Här hittar du en enkel guide från Företagshälsan för riskbedömning och medicinsk kontroll vid handintensivt arbete.
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns med i nummer 5 av tidningen Info för förtroendevalda. Alla förtroendevalda får tidningen till sin arbetsplats. Du kan också läsa den på webben.