Industriarbetare utvecklar lösningar tillsammans
- Förtroendevald
- 14 oktober 2020
Efterfrågan på handsprit har aldrig varit så stor som i år. Orkla i Falun, som tillverkar tvål, såg snabbt en möjlighet att öppna en produktionslina till och starta tillverkning. Men det saknades personal. Lösningen blev permitterade från Leax och samarbete mellan både fack och företag.
Tack vare ett väldigt snabbt och gemensamt arbete mellan respektive klubbar och företagsledning på de båda företagen löste vi både produktion och personal, berättar Monica Enarsson, klubbordförande på Orkla.
Coronavirusets konsekvenser är stora och många gånger tragiska, men som så ofta under en kris utvecklar människor tillsammans många bra och alternativa lösningar.
– Från fackligt håll är vi ju enbart positiva till bra och flexibla lösningar som den vi lyckades få till. Det är ju en av industrins och industriarbetarnas förmågor i vårt land, att hela tiden utveckla oss för att industrin och industrijobben ska finnas, menar Monica Enarsson, som också är vice avdelningsordförande för IF Metall Dalarna.
Ordning och reda med MBL
Processen från idé till att de första från Leax började jobba med tillverkningen av handsprit på Orkla gick otroligt fort och ställde krav på ett snabbt och bra samarbete. För klubbarna har det varit viktigt att det också ska bli rätt och i enlighet med kollektivavtal.
– Förhandlingar enligt medbestämmandelagen (MBL) har varit jätteviktiga att genomföra så att allt blir rätt och bra för alla involverade. Det är många detaljer att gå igenom, som till exempel att vi arbetat utifrån tre olika kollektivavtal: Teknikavtalet, I-avtalet och Bemanningsavtalet, berättar Monica Enarsson, och fortsätter:
– När man som vi gjorde det tillsammans löser man det ju så klart på bästa sätt. Dessutom var detta en win-win-situation för alla involverade; mer folk till Orkla för att tillverka handsprit, permitterade från Leax får jobb och samhället fick den efterfrågade handspriten.
Ringar på vattnet
Samarbetet har också gett ringar på vattnet i Dalarna.
– Vår avdelning IF Metall Dalarna har tillsammans med Kommunal Bergslagen uppmanat övriga företag i regionen att hitta liknande lösningar, berättar Monica Enarsson.
Monica tipsar:
- Gör en risk- och konsekvensanalys.
- Gemensam träff mellan klubbar och ledning vid berörda arbetsplatser.
- Var förberedd och läs på om 11, 19 och 38 § MBL.
- De anställda ska ha en bra introduktion med båda klubbarna närvarande.
- Kom överens om att göra en gemensam utvärdering efteråt.
Film: Monica Enarsson och Jonas Neiström berättar om samarbetet (länk till Youtube)
Läs mer i tidningen Info
Den här artikeln finns med i nummer 5 av tidningen Info för förtroendevalda. Tidningen kommer till alla förtroendevalda på arbetsplatserna men går också att läsa på webben.
Till Info på webben >>>