Kunskap stärker din ställning på arbetsmarknaden
- 14 oktober 2020
– En klok arbetsmarknadspolitik kan sammanfattas i tre ord: utbildning, utbildning och kompetensutveckling, säger Anders Ferbe. IF Metalls tidigare förbundsordförande håller det livslånga lärandet högt. Nu tar han sig an uppdraget som styrelseordförande för Arbetsförmedlingen i en utmanande tid.
Anders Ferbe är van att axla svåra uppdrag och år 2020 har på den punkten inte varit något undantag. I mars utsåg regeringen honom till samordnare av coronavirusets effekter på näringslivet. Kort därpå, i juni, blev han styrelseordförande för Arbetsförmedlingen. Tillsammans med övriga styrelsen ska han nu hålla koll på arbetsmarknaden i en tuff tid.
– Läget är bekymmersamt, prognosen är att arbetslösheten ökar mycket till följd av pandemin. Situationen med många nya arbetslösa sätter press på utbildningssystemen och alla aktörer. De som står långt från arbetsmarknaden riskerar att hamna ännu längre bak i kön, säger Anders Ferbe, men menar att det samtidigt finns en annan sida av myntet:
– Det finns också en efterfrågan på att anställa personer med rätt kompetens. Många som förlorat jobbet i krisen kan studsa vidare till nytt arbete direkt, inte minst i regioner där utbudet är rikt. Det är en kluven arbetsmarknad och en blandad bild.
Utbildning och lärande viktiga nycklar
Arbetsförmedlingens uppdrag är att rusta arbetssökande för att hitta nytt arbete. Jobb förmedlas inte på samma sätt som förr, utan det handlar om coachande, utbildningsinsatser och hjälp till omställning.
– Nycklar för arbetsmarknadspolitiken är utbildning och livslångt lärande, och Arbetsförmedlingen har en central roll som arbetsmarknadsministerns myndighet.
Allt hänger ihop, menar Anders Ferbe. Kontinuerlig kompetensutveckling på arbetsplatserna behövs för att fortsätta utvecklas. Den som blir arbetslös behöver tänka på samma sätt.
– Den kunskap och kompetens som varje människa har är viktiga försäkringar vid varsel och uppsägning. Kunskaperna kan valideras. Var brister det? Vad behöver jag göra för att få mer kunskap och kunna gå vidare?
Facklig bakgrund ger perspektiv
Bakgrunden inom facket är själva grunden för Anders Ferbe i den nya rollen.
– Det är min bas. Genom mina fackliga uppdrag har jag lärt mig det jag kan om arbetsplatserna, individerna och deras kunnande. Min bakgrund gör att jag kan se vad som kan fungera i den praktiska verksamheten. Jag vet också vilken betydelse partsorganisationen har, både fack och arbetsgivare.
Anders Ferbe vill även bidra med perspektiv från arbetsplatserna.
– Hur upplever man den här tiden som industriarbetare, som anställd i handelssektorn eller inom hotell och restaurang? Jag har en obändig tro på individens möjligheter.
Läs mer
Mer information om kompetensutveckling och hur du kan validera de kunskaper du redan kan du läsa här.