De glömda coronahjältarna i tvätteriet
- Förtroendevald
- 22 september 2020
Sjukvården stannar utan rena textilier. Tvätterierna är en samhällsviktig funktion vars verksamhet måste fortsätta fungera, vare sig det är pandemi eller inte. "Det talas mycket om hjältar i pandemin, men ingen tänker på oss", säger Marianne Sund, klubbordförande på Berendsen i Ockelbo.
Det första som märktes av corona på Berendsen i Ockelbo var att hotellen, från en dag till en annan, slutade beställa rent tvättgods. Sedan kom de. I drivor. De gula säckarna med smittat gods från sjukhusens coronaavdelningar.
– De kom containervis. Allt ska tvättas två gånger och vi fick kämpa. Samtidigt växlade vi upp våra säkerhetsrutiner rejält. Det är handskar och rockar och ett tag hade vi även visir, berättar huvudskyddsombudet Lena Helin.
Viktigt med information
Det gällde, och gäller, också att hålla medlemmarna informerade. Om allt från när de ska vara hemma på grund av symtom, om vikten att hålla avstånd i det trånga tvätteriet till hur man ansöker om ersättning för karensdag.
– Vi har många medlemmar som inte har svenska som förstaspråk. Då gäller det att försäkra sig om att informationen har gått fram, säger Lena Helin. Mitt i allt detta måste oron över att bli smittad också hanteras.
– I början kändes det som om smittan skulle hoppa ut på oss från säckarna. Det var obehagligt, men vi är hårda med rutinerna och man vänjer sig, säger Lena Helin.
Oro för framtiden
Situationen har lugnat ned sig betydligt på Berendsen i Ockelbo nu, men oron över framtiden är påtaglig. Hotellens beställningar minskar igen.
– Vi har tidigare haft 24 personer permitterade på 20 procent. Vi kan behöva ta till det igen, säger Marianne Sund.
Artikeln finns med i nummer 4 av tidningen Info för förtroendevalda